Szigor: így lehet majd munkát vállalni Nagy-Britanniában

0

Jövőre lép életbe az új, pontozásos brit bevándorlási szabályozás, ám a részleteket már most ismertette a londoni belügyminisztérium. Megéri angolul jól beszélő, magasan képzett fiatalnak lenni, pláne jó állásajánlattal.

A brit belügyminisztérium 130 oldalas összeállításából kiderül, hogy a 2021. január 1-jén életbe lépő szabályrendszer alapján legalább 70 pontot össze kell gyűjtenie a külföldi kérelmezőnek ahhoz, hogy letelepedési és munkavállalási folyamodványát a brit hatóságok jóváhagyják.

Külföldi munkavállalók olyan állásokra jelentkezhetnek, amelyek betöltéséhez megvan a minimálisan megkövetelt vagy azt meghaladó szakképesítésük. Mindemellett csak olyan kérelmező nagy-britanniai munkavállalási engedélye hagyható jóvá, aki „elfogadható szinten” beszél angolul.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Ezekkel 50 pontot lehet szerezni, amihez további 20 pont gyűjthető mással helyettesíthető feltételek teljesítésével. Ilyen a fizetés, amellyel önmagában 20 pont szerezhető, de az ennek eléréséhez szükséges éves bérminimum 25 600 font.

Azok is számíthatnak munkavállalási kérelmeik kedvező elbírálására, akik minimum évi 20 480 font javadalmazást ígérő állásajánlattal érkeznek, ha az adott állás szerepel a hiányszakmák hivatalosan összeállított listáján. Az ilyen állásokra szóló foglalkoztatási ajánlatok bemutatása is 20 pontot ér az elbírálás során.

Ugyanígy maximális 20 pont szerezhető, ha a munkaadó nem ígér évi 25 600 font bérezést, viszont a jelölt az adott munkakör szakterületén szerzett, a feladat ellátása szempontjából érdemi jelentőségű PhD diplomát mutat be.

Visszautasíthatják azok letelepedési kérelmét, akiket korábban valamely bűncselekmény miatt tizenkét havi vagy ennél hosszabb szabadságvesztésre ítéltek.

Megtagadható a bevándorlás azoktól is, akik folyamatosan bűnöző életmódot folytatnak, súlyos sérülést vagy kárt okozó bűncselekményt követtek el, illetve jellemük, viselkedésük és társasági körük nem szolgálja a közjót.

Azok a külföldi EU-polgárok, akik a brit EU-tagság január 31-i megszűnésének (Brexit) pillanatában kezdődött, 2020. december 31-éig terjedő átmeneti időszak végéig törvényesen és életvitelszerűen letelepednek az Egyesült Királyságban, továbbra is maradhatnak az országban megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, ha meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – folyamodnak.

Nyolc meglepően olcsó dolog Dániában

Share.

About Author

Leave A Reply