A szétesés felé táncol az Egyesült Királyság

0

Teljesíthetetlen választási lehetőség elé állították Theresa May brit miniszterelnököt Skócia politikai vezetői. A helyzet egyre nehezebb, most már naponta jelennek meg vészjósló hírek, drasztikus feltételezések: ha nem cselekednek minél előbb, széteshet egy 300 éves szövetség, kiválhat Skócia.

A brit miniszterelnök előtt a következő lehetőségek adottak: teljesen újraírja, azaz a kormány elképzeléseihez képest végtelenül felpuhítja a Brexit tartalmát, vagy vállalja a kemény kilépést, ami az Egyesült Királyság széthullásához vezet.

Illetve ha nem dönt, azzal azt kockáztatja, hogy a szigetország nem tud válási megállapodást kötni az EU-val, és súlyos gazdasági károkat elszenvedve mintegy kizuhan az Európai Unióból. – írta a Bloomberg nyomán a napi.hu.

De vajon mit szeretne Skócia azért, hogy része maradjon az egységnek?

Egyszerűen megfogalmazva: puha Brexitet.

Ints be a Brexitnek,válogass angliai munkalehetőségek között!

Kiderült ugyanis, hogy a két ír államot elválasztó határ átjárhatóságának megőrzése érdekében London biztosítaná azt, hogy Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország része maradjon az egységes európai piacnak és a vámuniónak.

Erre a skót vezetők mellett London polgármestere és walesi politikusok is bejelentették: hasonló jogosítványt akarnak országuknak, illetve a fővárosnak.

A toryk skóciai vezetője, Ruth Davidson szerint az egész Egyesült Királyságra ki kell terjeszteni és norvég mintára mindkettőben fenn kell tartani a brit tagságot. Ez azonban a „hard core” Brexit pártiaknak elfogadhatatlan, mert az a munkaerő unión belüli szabad áramlását, valamint az EU joghatóságának további érvényesülésével járna.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a skót SNP, amely a harmadik legnagyobb párt a konzervatívok és a Munkáspárt mögött, lazítani szeretne: 2014 után most a függetlenség válásról szóló népszavazás ötlete is felröppent.

Emellett sokan elgondolkodtak a kormánypárt – amelynek teljes neve Konzervatív és Unionista Párt – fő küldetésén, az ő feladatuk lenne az Egyesült Királyság nemzeteinek összetartása. Sok tory képviselő osztozik a DUP aggodalmaival azzal kapcsolatban, hogy határ keletkezzen Észak-Írország és Nagy-Britannia között.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

(Fotó: pixabay.com/MIH83)

Share.

About Author

Leave A Reply