“Szeretek beleskelődni az emberek otthonába”

0

Hollandiában járva (pláne odaköltözve) az egyik rendkívül szembetűnő dolog az a függönyök használatának mellőzése, esetleg teljes hiánya. Vajon miért van így? A 41 éves Jan Willem (aki egyébként a 3. emeleten lakik) szolgált erre magyarázattal.

„Öt éve élek ebben a házban, a 3. emeleten – azaz elég magasan – és mindig úgy gondoltam, az emberek nem látnak be a lakásomba, ami ugyan az utcára néz és szemben is vannak épületek, de az elsőhöz túl magasan, a másodikhoz túl messze van. Legalábbis ezt gondoltam.

Aztán egyszer a szemközti boltban vásároltam, amikor a partnerem felkapcsolta otthon a villanyt. Felnéztem és akkor jöttem rá, hogy a járókelők mindent tökéletesen láthatnak.

Ennek ellenére azóta sem gondolom, hogy függönyt vagy sötétítőt kellene vennem. Soha nem is volt egyik sem, elsősorban esztétikai szempontból. Nem szeretem a sötétítőket, és nem is lennének praktikusak, miután az ablakaim befelé nyílnak. A függönyöket kicsit nyomasztónak tartom és nem is illenek a lakásom modern berendezéséhez.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Ezektől eltekintve is szeretem esténként a kinti fényeket. Az sem zavar, ha a szomszédok belátnak a nappalimba. Elég messze vannak és még soha senkit nem láttam látcsővel kukkolni, szóval nem érdekel a dolog.

Szerintem sok holland azért nem szereti a függönyöket, mert szereti a világosságot és nincs semmit titkolni valója.

Gyerekként levélkihordással kerestem némi plusz pénzt és munka közben teljesen jól tudtam követni a népszerű tévéműsokat, ahogyan egyik háztól a másikig tekertem.

Szeretek beleskelődni esténként az emberek otthonába, különösen az amszterdami csatornák melletti házakba a gyönyörű plafonjaikkal, festményeikkel. Nem bámulok vagy ilyesmi, csak vetek egy pillantást rájuk séta közben.”

Visszatérés az iskolába holland módra

Share.

About Author

Leave A Reply