Szellemváros vagy épülő csoda?

0

Jó másfél évtizeddel ezelőtt Kangbashi egyike volt a kínai állam kirakatfejlesztéseinek. Egy olyan városról van szó az ország északi felében, amely a tervek szerint egymillió embernek adott volna otthont, és melyre a kínai vezetés egymilliárd dollárt költött. Ma mégis inkább szellemvárosnak tűnik.

„Gyönyörű város tele ellentmondásokkal” – így jellemezte Kangbashit Raphael Olivier francia fotós, aki egész sorozatot szentelt a településnek, ahol ma a másfél évtizede várt egymillió ember helyett mindössze 100 ezer él.

Nem véletlen hát a kissé posztapokaliptikus érzés, ami elfogja az embert a fotók láttán, hiszen a város tele van üresen álló, hatalmas épületekkel, mindez ráadásul a sivatagban.

Az „Elbukott Utópia” címet sem véletlenül kapta a sorozat, hiszen van valami szürreális a képekben. „Bőven szántam időt arra, hogy majdnem katalógusszerűen végigjárjam a különböző kerületeket, és a lehető legtöbb érdekességet megörökítsem” – mondta a CNN-nek Raphael Olivier.

Nem kis vállalkozás volt, hiszen a város több mint 300 négyzetkilométer, és rengeteg izgalmas (és kevésbé érdekes) épületet húztak fel benne, kezdve a szupermodern Ordos Múzeumtól az inkább unalmasnak mondható szürke, és nem ritkán a szovjet korszakot idéző betonházakig.

„Egy ilyen keverék csak Kínában lehetséges, ahol egyszerre van jelen a kommunizmus öröksége és a pénz, valamint az erő ahhoz, hogy a legmodernebb külföldi tervezőket hívják meg” – vélte a francia fotós.

Magát a várost is eltérően ítélik meg a kínaiak és a külföldiek. Míg utóbbiak szellemvárosnak tartják, addig a helyiek szerint egy folyamatosan épülő és fejlődő településről van szó.

„A tudósítások közül sok csak arra koncentrált, hogy ez egy bukott vállalkozás, egy furcsa hely, ugyanakkor az ott élők nem feltétlenül boldogtalanok, a remény abszolút benne van a levegőben. Bizonyos szintig ezt is tiszteletben kell tartani” – fogalmazott Raphael Olivier.

(Fotó: raphaelolivier.com)

Share.

About Author

Leave A Reply