Szegények-e a magyarok?

0

Nagyon érdekes írásra bukkantunk a Végtelen… talán blogon, melynek szerzője Ázsiában él már egy ideje a családjával, és ebben a posztban összehasonlította európai és ottani tapasztalatait. Lássuk a talán legérdekesebb részleteket!

„Sosem gondoltam volna, hogy az én országom ilyen olcsó! Értem én, hogy Ázsia olcsó neked, aki ausztrál, vagy Alexnek, aki amerikai, de még Johannának is, de nekem egyáltalán nem olcsó.

Magyarország sokkal olcsóbb, mint a ti fejlett országaitok. És néha igenis olcsóbb, mint ezek a délkelet-ázsiai országok. Nos, ezt nem is sejtettem. Ha összehasonlítom a lakásárakat csak Bangkokkal, vagy a fogorvos költségét, nos, akkor csak egyet tanácsolhatok: látogass el mihamarabb Budapestre! Ott mindezek sokkal olcsóbbak.

Persze nagyobb a depresszió… bár azt egy fogorvosi kezelés erejéig biztos kibírod, de lakásvásárlás esetén… nos, ezt érdemes meggondolni.

Mi más még, mint aminek gondoltam Ázsiában? Más a szegénység. Más a gazdagság. A legszegényebb országokban van a legnagyobb gazdagság sokszor. Az oktatás, az egészségügy teljesen mértékben elérhetetlenül drága dolgok itt a legtöbb ember számára.

Európából azt hittem, itt, Ázsiában mindenki szegény. Pedig ez nem is így vagy. Nagyon más itt a szegénység. Európa nem azért gazdag, mert a gazdagok gazdagok.

Európa azért gazdag a szememben, mert van ingyenes egészségügy és oktatás, no és szociális ellátórendszer. Döbbenetes látnom, hogy itt az emberek az utcán éhen halnak.

Más itt a szegénység, mint gondoltam. És innen nagyon más Európa is. Mert ha arra gondolok, hogy a szüleim ide születnek, és én itt vagyok szegények gyereke… hát, sosem lehetnék ott, ahol ma vagyok. Azaz soha nem lett volna esélyem.

Mert Európa nagyon más. Ott a szegények sem fognak éhen halni és ott azért mindenki kap egészségügyi ellátást. Persze sok az igazságtalanság, de más, mint itt. Mert itt a szegények még arra sem gondolnak, hogy ez igazságtalan. És persze a „gazdagok” sem. Itt esély sincs a kiemelkedésre.”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni.

Share.

About Author

Leave A Reply