Szegény Magyarország

1

Magyarország jobban teljesít, kár, hogy az Eurostat adatai szerint csak Bulgáriánál… Legalábbis a legfrissebb statisztika azt mutatja, hogy Magyarország az egy főre jutó bruttó hazai terméket (GDP) és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztást (AIC) nézve is az uniós országok sorának végén kullog.

Két adatot is közzétett az Európai Unió statisztikai hivatala, ezek közül az egyik az egy főre jutó bruttó nemzeti össztermék (GDP), ami azonban több okból sem feltétlenül alkalmas arra, hogy megmutassa a háztartások életszínvonalát.

Nos, ezen a listán az élen Luxemburg (253 százalék), Írország (184), Ausztria és Hollandia (128-128), valamint Dánia (125) található. (Az adatok az Európai Unió átlagához képest mutatják az értékeket, ahol az EU-átlag nyilván a 100 százalék.)

KÜLFÖLDI MUNKÁK ÖSSZEGYŰJTVE NEKED

A lista alsó végén a bolgárok állnak (49 százalék), előttük a horvátok (61), a románok (63), a lettek és a görögök (67-67) helyezkednek el, majd jönnek a magyarok 68 százalékkal. A lengyelek 70, a szlovákok 77, a csehek 89 százalékon állnak.

Ha az egy főre eső GDP-nél pontosabb mutatót, az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztást nézzük, akkor a helyzet még szomorúbb. Ebben az esetben az első öt: Luxemburg (130 százalék), Németország (122), Ausztria (118), Nagy-Britannia (114) és Finnország (113).

A volt szocialista országok közül a litvánok állnak a legjobban (88 százalékkal), nem sokkal maradnak le tőlük a csehek (80) – mindketten nagyjából a középmezőnyben helyezkednek el.

Magyarország szomszédai közül egyedül a horvátokat tudjuk megelőzni (ők a maguk 61 százalékával pedig csak a tök utolsó, 55 százalékon álló bolgárokat), a szlovákok (76), és a románok (68) is jobban állnak Magyarországnál. A 63 százalékkal nem nagyon van mit dicsekedni.

Svájcban is sírva vigad a magyar

Share.

About Author

1 hozzászólás

 1. Balint Zsolt on

  Nem tudom, h honnan szedtétek az adatokat, de Magyarországon az átlag élelmiszerek DRÁGÁBBak, mint itt. 6 éve élek Németországban és mindig innen viszek haza csomó mindent !!!
  Az innen származó csirkemell sonka itt 190-2 €, ugyanez otthon az Interspárban 750 Ft. Lehet számolni …
  Az Ariel caps. moszer itt a 90 db-os 16 € !!!!, otthon a 28 db-os kiszerelés 3200 Ft és ez csak 2 dolog, de lehetne még sorolni és sorolni.
  Nyáron drágább a hazai őszi és nektarin, mint a spanyol, olasz, stb. haza megy az ember és már rá van “cuppanva”, h végre eszik 1 jó ízes, szaftos őszit, az itt kapható ízetlen, kemény spanyol helyett és 2-300 Ft-al drágább a hazai, mint a külföldi.
  Az ingatlan bér és eladási árairól nem is beszélve.
  Itt, Münchentől 70 km-re, Augsburgban olcsóbbak az ingatlanok, mint otthon pesten.
  Itt 10€/m2 áron nem tudja kiadni a lakást, mert drágállják. otthon, a belsőbb kerületekben és most nem az 5 és 12.kerületekről beszélek és nem vadi új építésű lakásokról, 100-120 ezer/hó egy 30 m2-es garzon. Számoljunk kicsit, h ez 330-400 € bérleti díjat jelent havonta, úgy, h a fizetések még mindig jócskán fele, de inkább 3-a az ittenieknek. Szóval NEM olcsóbb az élelmiszer otthon, mint itt, Németországban !!!!!!!!!!!! Persze, lehet, h a Tescoban 200 a kenyér ls 150 ft-ért is lehet tejet venni, de az sem sok tehenet látott……
  További sok sikert kívánok a munkátokhoz 😉 🙂

Leave A Reply