Százezer külföldi munkavállalót várnak a szomszédban

0

Nem csak Magyarországot sújtja munkaerőhiány, hanem a szomszédos Szlovákiát is, ahol a helyzet annyira rossz, hogy muszáj valamit tenniük a külföldi munkavállalók alkalmazásának megkönnyítésére. Most úgy tűnik, tesznek is.

Peter Pellegrini miniszterelnök kéthetes határidőt adott az állami szerveknek egy olyan intézkedéscsomag kidolgozására, ami szabályozná (és egyben megkönnyítené) a külföldi munkaerő alkalmazását.

Szlovákiában július végén mintegy 60 ezer külföldi állampolgár dolgozott, ebből csaknem 32 ezren az Európai Unióból. A kormány és a munkaadók megegyeztek abban, hogy az adminisztrációt mindenképpen egyszerűsíteni kell.

KÜLFÖLDI MUNKÁT KERESEL? AKKOR IDE KATTINTS!

A szlovák kormányfő szerint hat hétről akár három hónapra meg kellene hosszabbítani a munkaerő betanításának idejét, és szűkítenék a jelentős profitot zsebre vágó munkaközvetítők tevékenységét is.

„Nem fogjuk eltűrni, hogy a cégek a szlovákiai munkavállalók rovására foglalkoztassák a külföldieket. Csakis a hazai munkavállalókéval azonos körülmények között alkalmazhatják őket, és csakis akkor, ha tényleg a munkaerőhiány pótlásáról van szó” – nyomatékosította az InfoRádió tudósítója szerint Peter Pellegrini.

A munkaadók jelezték: 100 ezer külföldi munkavállaló is el tudna helyezkedni a szlovák munkapiacon, valamint, hogy gazdasági krízis esetén sem jelentene ez gondot.

Mind a kormány, mind a munkaadók úgy látják, a környező országok is rá vannak szorulva a külföldi munkaerőre, ezért kell mihamarabb előnyös feltételeket szabni a szlovák munkapiacon, ám nem a hazai munkavállalók kárára.

Hat minisztérium dolgozik „a hazatérés komplex menetén”

Share.

About Author

Leave A Reply