Száz év különbség Isztambul és Budapest közt – de melyik javára?

1

Az Európai Unióból nézve hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy például Törökországban sokkal elmaradottabb minden, holott vannak olyan területek, melyekben jóval előrébb tartanak, mint például Magyarország. Egy ilyet mutat meg az Isztambul info blog.

„Volt egy magyar bankszámlám. Még a kiköltözés előtt nyitottam, kifejezetten azért, hogy néhány magyar dolgot erről fizessek. E-könyveket, Garfield előfizetést, stb.

De ezen kívül is minden alkalommal, amikor Magyarországon jártam, valami okkal be kellett mennem. Valamit aláírni, valamit jóváhagyni, valamibe beleegyezni. És erre jól el is mindig egy fél napom. És közben nem is nyertem az egésszel semmit. Még puszit sem kaptam azért, hogy a szabadságomból, egy ekkora szeletet rájuk áldozok.

Holott Isztambulban 3 bankban van számlám. Összesen 5 alkalommal voltam bankban az elmúlt 9 évben. Ebből is 3 alkalmat meg lehetett volna úszni, de akkor még kezdő voltam.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Így, amikor legutóbb otthon jártam, rááldoztam még egy maréknyi időt, és bezárattam a magyar számlámat. Természetesen, ahogy ilyenkor szokás, megkérdezték, hogy milyen okból hagyom ott őket. És közben megpróbáltak úgy tenni, mintha tényleg érdekelné is őket.

Egy rövid ideig gondolkoztam, hogy melyik lenne a jobb: az elkövetkező 4 órában felsorolom nekik azt a 100 évnyi különbséget, amivel Isztambulhoz képest hátrányban vannak. Vagy egyszerűen csak megadom nekik a blogom címét.

Egy igazi kereskedelmi központ

Isztambulban akármerre is járunk, azt láthatjuk, hogy ez egy igazi kereskedelmi központ. És ehhez idomultak a bankok is. Akik mindent megtesznek, hogy az ügyfél még véletlenül se tegye be a lábát a bankfiókba.

De mégis erre kerülne a sor, akkor a bank telefonos applikációján megnézhetjük, hogy a környéken található fiókok közül melyik mennyire van tele (és mely szolgáltatások), és mindjárt időpontot is kérhetünk. Így pedig nem kell pamutgombolyagot és kötetűt vinnünk magunkkal, hogy azzal üssük el az időt.

A legtöbb banki szolgáltatást az ATM-eken el lehet intézni. Ráadásul Isztambulban elég könnyű ATM-et találni. Tőlem 5 perces körzetben 12 darab van (mindez egy banké), és e miatt ritka az, hogy sorba is kell állnom.

Az ATM használatához nem is szükséges kártya, mert más módszerekkel is azonosíthatjuk magunkat (személyi szám, jelszó, telefon, stb..). De azért kicsit egyszerűbb, ha mégis ott a kártyánk.

Az ATM-nek csak egyik funkciója az, hogy pénzt adjon. A pénz mehet befele is. Befizethetünk a saját számlánk valamelyikére (és ez 0 másodperc múlva már a számlánkon is van), vagy valaki máséra.

Ahogyan a csekkeket is, vagy a közüzemi számlákat is onnan törleszthetjük. Erre egy külön szenzor van a gépen. A pénzt oda-vissza küldözgethetjük, leköthetjük, feltörhetjük, stb… Egyes ATM-ek aranyat is elfogadnak, és hallani olyanról is, ami pénzt is tud váltani. Összességében elég sok lehetőség van a gombok nyomkodására.(…)

Menő telefonos applikációk

Az igazi kalandok a telefonos applikációban vannak. Ott csak az első lépés az, hogy térképen láthatjuk a legközelebbi ATM-eket és bankfiókokat (és azok telítettségét, ahogy ezt korábban már írtuk). A telefonnal lehet fizetni is, lehet készpénzt is felvenni. A telefonnal lehet a hajón utazni, stb., stb…

Vagy lehet pénzt küldeni egyik telefonról a másikra úgy, hogy a két készüléket összeérintjük (ilyenkor egyik ügyfél számlájáról a másikra kerül az összeg).

Tényleg rengeteg lehetőség van, és naponta jelenek meg új funkciók. Itt elég nagy a verseny a bankok között. És természetesen minden művelet azonnal lezajlik. Ha pénzt küldünk, azonnal meg is érkezik. Nem kell rá napokat várni.

Mindezt azért is fontos, hogy a különféle bankok különféle akciós heteket tartanak (és mindig van valamilyen akció valahol). Pl. ha egy adott bank kártyáját használjuk, akkor cipő, mosógép, számítógép 30-50%-al kerül kevesebbe. Az egyéb akciókon felül.

Mert természetesen az akciók összevonhatók. Egyszerre használhatjuk a szezonvégi kedvezményt, a banki akcióval, a pontgyűjtő kártyával, a mobil szolgáltatótól kapott kreditekkel.”

A teljes posztot itt találhatjátok, érdemes elolvasni.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Nem tisztem védeni a magyar bankokat, de azért a cikk NAGYON durva negatív túlzásokat tartalmaz a szolgáltatásokkal kapcsolatban…

Leave A Reply