Szavazás repülővel

0

Áprilisban ismét parlamenti választás következik Magyarországon, a rendszer maradt a négy év is már megismert, azaz az állandó magyarországi lakcímmel rendelkezők csak személyesen voksolhatnak (igaz, listára és képviselőjelöltre is), míg a többiek levélben is leadhatják szavazatukat (viszont csak listára).

A hatalmas területen fekvő Kanadában két városban, Torontóban és Ottawában lehet leadni a szavazatokat. Kiss Orsolya viszont Torontótól 2700 km-re, az edmontoni egyetemen dolgozik, kutatási asszisztensként, egy éven keresztül.

Mivel Edmontonban csupán tiszteletbeli konzulátus van, és a 2013-as választási törvény szerint szavazatokat csak külképviseleten lehet leadni, és ezek nem tartoznak bele ebbe a kategóriába, neki utaznia kellene. Sokat.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Orsolya szívesen elmenne szavazni, de a távolság miatt nem tud – mondta az Indexnek. Torontó közel 4 óra repülőút, és 100 ezer forint körüliek a jegyárak. Barátai szintén ebből az okból kifolyólag maradnak otthon.

Ismerősei közül csak azok szavaznak, akiknek nincs magyarországi lakcímük, ők jellemzően vagy 1956-ban kivándorolt magyarok, vagy erdélyiek.

Élet Anglia rejtett gyöngyszemén

(Fotó: pixabay.com/RHenkelmann)

Share.

About Author

Leave A Reply