Szavazás határátkelő módra – Németország

0

Egyre közelebb a magyarországi parlamenti választás (ugye áprilisban lesz), melyen a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező határátkelőknek ismét személyesen kell leadniuk szavazataikat. Ki hogyan jut majd el (ha egyáltalán el akar) a voksolás helyéig?

Bálint három éve dolgozik Berlinben szociális munkásként (és nem mellesleg politikailag sem semleges, a Szabad Magyar Követség /Freie Ungarische Botschaft/ aktivistája).

Bálint az Indexnek azt mondta, attól, hogy külföldre költöztek, még szeretnék kifejezni a véleményüket, és hozzájárulni ahhoz, hogy „otthon a demokrácia a megfelelő irányba mozduljon el”.

Szerinte komoly problémát jelentett a Németországban élő magyaroknak, hogy a legutóbbi választáson csak Münchenben és Berlinben lehetett szavazni, azaz akinek magyar lakcíme van, annak utaznia kellett, ha nem ebben a két városban élt.

Németországi munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Szerveződésük különböző kampányokkal, rendezvényekkel biztatná a németországi magyarokat a regisztrációra és a szavazásra. Bálint fontosnak tartotta, hogy a projekt pártfüggetlen, azaz nem akarják megmondani, kire szavazzanak az emberek, de azt fontosnak tartják, hogy voksoljanak.

Bálint két okból tartotta meg a magyar lakcímkártyáját: egyrészt mert idővel szeretne hazaköltözni, másrészt mert ettől továbbra is Magyarországhoz tartozónak érzi magát. Emellett a külföldi lakcímkártyával gyakran a hivatalok nem tudnak mit kezdeni, ami sokszor hátrányt jelent az ügyintézésnél.

Jó hír, hogy idén a Németországban élő magyarok Berlinen és Münchenen kívül Stuttgartban és Düsseldorfban is voksolhatnak.

Azt azért fontos megjegyezni, hogy a magyar lakcímmel nem rendelkező határátkelők ugyanúgy szavazhatnak levélben, mint a határon túli, kettős állampolgárságot szerzett magyarok, viszont csak listás szavazatot adhatnak le.

Akinek van magyar lakcímkártyája, az nem szavazhat levélben, viszont voksolhat egyéni képviselőjelöltre és listára is.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Share.

About Author

Leave A Reply