Szavakban külföldre mennének a magyar egyetemisták

0

Minden harmadik magyar egyetemista tervezgeti a tartós külföldi letelepedést, más kérdés, hogy a nyelvtanuláson kívül ezért nem sokat tesznek – derül ki az Aktív Fiatalok 2019 felmérésből.

A külföldi munkavállaláson töprengő magyar egyetemisták és főiskolások elsősorban a magasabb életszínvonal miatt mennének. Pár hónapra a megkérdezettek kétharmada, hosszabb távra a fele menne el, akár végleg viszont minden harmadik, ami nem kis szám.

A német Heinrich Böll Alapítvány által finanszírozott kutatásban 2011 óta vizsgálják hasonló módon a nappali tagozatos felsőoktatási hallgatókat, főleg a terveiket, világképüket, politikai nézeteiket.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!

Nem meglepő módon leginkább az orvostanhallgatók és egyéb egészségügyi képzésben részt vevők gondolkodnak a külföldre költözésen. Ezek az adatok nem jelentenek újdonságot, négy éve, az utolsó hasonló felmérés idején még ennél is többen jeleztek hasonló szándékot.

Más kérdés, hogy a tervezgetők nem kis részénél ebből akkor sem lett valóság, és most is úgy tűnik, hogy a többség a nyelvtanuláson kívül sokat nem tesz az ügy érdekében – jegyezte meg az Index.

Az is igaz, hogy a felmérésben csak a Magyarországon tanuló magyar hallgatók szerepelnek, azaz az egyetemi tanulmányaikat már eleve külföldön kezdők nem kis csoportja nem jelenik meg.

Ezt a hiányzó réteget a kutatók 5–10 százalékosnak saccolják, velük főleg a felső-középosztály és felső osztály gyermekei hiányoznak a magyar felsőoktatásból.

Az egyetem sokak számára hamis ígéret

Share.

About Author

Leave A Reply