Szabad áramlás járvány előtt és után

0

Mostanában rengeteg szó esik arról, miként változott és változik meg az életünk a koronavírus-járvány hatására. Olyannyira, hogy Mari egyenesen BC-ről és AC-ről (Before Corona és After Corona) ír és ez annyiban érinti a határátkelést is, hogy természetesen része a szabad áramlás megváltozása is.

„A szabad áramlás most új térbeli aspektusában jelent meg. Nem az egyes országok korlátozzák vagy éppen tiltjak meg az emberek elmozdulását, hanem városok, góc területek mi több, saját lakóhelyünk.

Arra a kérdésre, hogy mi értendő a kijárási korlátozás alatt lakóhelynek, egyszerűen az új-zélandi kormányrendelkezés 4. szintje, azt mondja, ahol az elmúlt éjjel aludtál.

Gyerekkorunkban volt egy olyan játék, amikor adott jelre pózban kellett maradni. Aki nem bírta, kimaradt, és aki betartotta az nyert.

Nemcsak az emberek élik meg nehezen az időben kilátástalan helyzetet, hanem a gazdaság is. Az első időszakban mindenki igyekezett találni valami otthon elmaradt munkát, vagy együtt lenni szeretteivel, de egyfelől napról napra egyszerűsödött az élet, másfelől új feladatok jelentek meg, mint pl. a gyerekek virtuális oktatásának támogatása.

A gazdaság szereplői első időszakban ágazati szintről beszéltek, támogatás, kiegészítés, majd amikor családi, egyéni szintre ért a források elmaradása, került sürgetővé és fájóbbá a kérdés.

Érdekes, ahogy folyamatosan érezhető a világ összekapcsoltsága, a gyors terjedés, és az a helyzet, amikor elér engem. My backyard. A szakember mondaná szubszidiaritás, amikor a kérdéseket ott kell megoldani, ahol és amikor azok keletkeznek. Ez többször használják politikusok, amikor el akarják hárítani a döntéseiket, majd ha ég a ház, akkor…

Milyen lett volna, ha ez a folyamat 30 évvel ezelőtt történt volna?

Magyarországon az átalakulás örömei és tanulságai szövik át a mindennapokat, akik akkor veszítettek el munkájukat, ma már nyugdíjasok. Még faxkorszak volt, SMS csak pár évvel később, internet gyerekcipőben elterjedt szolgáltatás volt, noha még optikai kábel se volt lefektetve.

A turizmus beindult, de Gorenje céllal, és a TV adások kis számban voltak. Akkor az un. társadalmi távolság nehezebben lett volna tartható.

És nemcsak a más országokba hívogató hírek, de az utazás feltételei se voltak meg. Most pedig az egyik legnagyobb repülési nyomkövető portál, a Flightradar24 adatai szerint 2020. jan. 13-án, vehetjük ezt a járvány kezdési időpontjának is, ezen a napon 202 ezer repülőjárat szállított utasokat. Ez hatalmas szám, ráadásul azon a napon sem csak utasszállító gépek repültek.

Ha felidézzük az elmúlt hónapot, miként álltak le a légitársaságok és a fogadó repterek csekély 25-30 nap alatt, bámulatos. Ugyanilyen a napi médiában a turisztikai desztinációk elnéptelendése.

Máskor március végén a többség tudta, hová megy nyaralni, hol táborozik a gyerek, és mikor érkeznek a vendégek. Ha józan, akkor most az őszi terveken jár az esze, vajon egészségben leszek én és a családom barátaim?

Értékrendek változása

Az emberek értékrendje BC (Before Corona) és AC (After Corona) nem lesz ugyanaz. Fontos higiéniai szokások váltak a mindennapi gyakorlat részévé, nőtt a közösségi és generációs együttérzés.

Fejlődtünk az online alkalmazásokban, tanuljuk a rövid távú gondolkodás alapjait, többet főzünk és élvezzük a saját kosztunkat. Többek mondták, micsoda, a szépségipari szolgáltatások igénybevétele a korlátozás idején lehet megjelölt mozgási cél?

Ki volt a székben előttem, egymástól 1,5 méter távolság, cseppfertőzés lehetősége a javából, hogy műköröm, friss hajvágás legyen. Egyéni kockázat vállalás? Nem. We depend on you. Mi tőled függünk, írja az említett új-zélandi kormánynyilatkozat. Egy hajóban evezünk, írja a pápa.

Vagyis az egészségügyben dolgozók, a bolti alkalmazottak, a tanárok és az önkéntes segítők, azért vállaltak többlet és kockázatos feladatokat, hogy megérjük a jövőt. Másként, de tudjunk élni.

A bezártság, még ha szeretteink körében is történik, a korlátozottság az egymástól történő eltávolodás az utcán, nem az ember sajátja. Ha sikeresen tudunk a karanténnal túljutni ezen a szakaszon, akkor ebben benne van minden egyes ember felelőssége önmaga és környezete iránt. Ez is az átélteknek a hozadéka.

Fontosnak érzem, hogy a mostani média hírek új aspektusa az embereknek a helyben maradásával foglalkozik, és nem a mobilitással, migrációval.”

Share.

About Author

Leave A Reply