Szabad aludni a munkahelyen?

0

A címben feltett kérdésre a válasz nyilvánvalóan az, hogy nem. Legalábbis Európában, ahol az állását kockáztatja az, aki munkaidőben elalszik, pedig a személyes tapasztalatom az, hogy egy ebéd utáni, kora délutáni 15-20 perc szundítás (power nap vagy beauty sleep, kinek hogy tetszik) kifejezetten frissítő és segíti a délutáni hatékony munkavégzést. Mindenesetre mint Steve posztjából kiderül, nem mindenhol büntetik a szundikálást.

“A legtöbb országban, ha munkád közben elalszol, el is bocsájthatnak. Japánban azonban a hivatalban elszundizni szokásos, és kulturálisan elfogadott. A tény az, hogy ezt gyakran a szorgalom jelének veszik, nyilvánvaló, hogy a kimerülésig hajtottad magadat.

Van is rá egy szó: „inemuri”. Gyakran úgy fordítják: „szolgálatban alvás”, de Dr. Brigitte Steger, a Downing College Cambridge Egyetem japán tanszékének a témát könyvben is feldolgozó előadója szerint pontosabb lenne úgy fordítani: „alvás a jelenben”.

Ez szerinte megközelíti a japánok értelmezését az időről, miszerint lehetséges több dolgot is egyszerre csinálni, bár alacsonyabb intenzitással. Szóval jelen lehetsz azon az unalmas értekezleten, miközben álmodozol egy nyári vakációról.

Dr. Steger szerint az inemuri a rangosabb értelmiségi foglakozásoknál terjedt el leginkább. A kezdő értelmiségiek igyekeznek mindig ébernek mutatkozni, hogy energikusnak tűnjenek, akik pedig gyárban, mondjuk futószalag mellett dolgoznak, azok nyilván nem alhatnak el.

Az inemuri mindkét nem szokása, de a nőket gyakrabban kritizálják miatta, főleg ha olyan pozícióban alszanak, ami nem méltó hozzájuk – fogalmazott a szakember.

Ezeréves szokás

Az inemuri már legalább 1000 éve létezik Japánban és nemcsak a munkahelyen. Az emberek elszundíthatnak az áruházakban, a kávéházakban, éttermekben, sőt, akár az utcán is.

A nyilvános alvás különösen gyakori az elővárosi vonatokon. Függetlenül attól, hogy mekkora a tömeg, ezek gyakran de facto hálószobákká válnak. Segít az is, hogy Japánban a bűnesetek viszonylag ritkák.

„Ha elalszol a vonaton, nagyon ritka, hogy valaki ki akarna rabolni” – mondta Theodore C. Bestor, a Harvard Egyetem szociálantropológusa.

Íratlan szabályok

Nyugati szemmel furcsa módon még erősítheti is az ember társadalmi elfogadottságát, ha társasági eseményeken véletlenül elszundít. Dr. Brigitte Steger elmesélte, hogy egy étteremben egy társasági vacsoránál egy kolléganője barátja elaludt. A vendégek elismerően nyilatkoztak a barát “úri viselkedéséről” – ahelyett hogy elment volna, inkább itt aludt.

Az inemuri íratlan szabálya hogy nem terpeszkedsz, azaz nem nyújtózkodsz túl a neked szánt helyen. Ha elnyújtózkodsz a konferenciaasztal alatt, több ülést elfoglalsz a vonaton, vagy ha lefekszel a padon, az illetlenség, amit nagyon nem fognak mások szeretni.

Más kérdés, hogy az inemuri manapság kihalófélben van Japánban, mert az így teremtett privát szférát felváltja az okostelefonok világa – de ez már egy másik történet. (Az írás eredetileg a New York Times Magazinban jelent meg Bryant Rousseau tollából.)

Terhesoktatás japán módra

Share.

About Author

Leave A Reply