Svédországi álommeló napi két gombnyomásért

1

Naponta két gombnyomás, jó fizetésért – ezzel akarják felhívni a figyelmet az egyre inkább feleslegessé váló munkákra.

Képzeljük csak el: életünk hátralévő részére nem kell aggódnunk a munka miatt. Nyugodtan olvashatunk könyveket, nézhetünk filmeket vagy alhatunk. Egyetlen kötelezettségünk van: minden egyes nap ugyanakkor kell beblokkolni és kijelentkezni. És mivel az állás állandó, hosszú évekig, akár életünk végéig nem kell új feladat után néznünk.

Mindez 2026-tól egy szerencsés kiválasztott számára valósággá válik Svédországban. Az alkalmazott havonta 2320 dollárnak (625 ezer forint) megfelelő fizetést kap, amely évente emelkedik, jár hozzá szabadság és természetesen a nyugdíjba is beleszámít a munka.

Egyetlen kötelezettség van: minden egyes nap ugyanakkor kell beblokkolni és kijelentkezni. A most még épülő, de 2026-ra megnyíló göteborgi vasútállomáson minden reggel meg kell nyomni egy gombot egy órán, ettől a vágányok fölött felkapcsolódik a világítás.

Este, a nap végén pedig a kijelentkezéssel lekapcsolódnak a fények. A két időpont között bármit lehet csinálni, nem kell az állomáson tartózkodni, ám másik állást nem lehet vállalni.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Az állást nem a vasúttársaság hirdette meg, hanem egy művészeti projekt részeként hozták létre, és a svéd állam is támogatja. A jelentkezéseket majd 2025-től fogadják be, utána derül ki, hogy ki kapja az álommelót. Előképzettség nem szükséges hozzá, a világ bármely pontjáról lehet pályázni.

A kezdeményezés neve Örök munka, és társadalmi kísérlet és politikai állásfoglalás is egyben. Két svéd művész, Simon Goldin és Jakob Senneby ötletét díjazták a Korsvägen nevű állomás dizájnpályázatán, ám ők a pénzdíjat felajánlották egy dolgozó fizetésére, akinek így nem kell semmit csinálnia.

„A tömeges automatizálás és a mesterséges intelligencia kapcsán a közelgő fenyegetés / ígéret az, hogy mindannyian hatékonyan feleslegessé válunk. Mi mind a Korsvägenen dolgozunk” – mondták el a projekt mögötti szándékukról.

A szokatlan művészeti alkotást több politikai párt is bírálta Svédországban. Volt, amelyik csak butaságnak nevezte, mások viszont az adófizetők pénzének pazarlásáról beszéltek. A két művész tudja, hogy valakit azért fizetni, hogy naponta kétszer megnyomjon egy gombot egy vasútállomáson, az nem hatékony és értelmetlen – de pont ez a lényeg.

Tényleg hülyék a svédek?

(Kép: publicartagencysweden.com)

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply