Svédország: no-go zóna vagy csodaország?

0

Vasárnap választásokat tartanak SVÉDORSZÁGBAN, amiről (ahogy mondani szokás) mindent IS olvastunk és hallottunk már, nem utolsósorban a magyar állami média „tényfeltáró” tevékenységének köszönhetően. A valóság persze nem fekete és fehér.

Malmö a közelmúltban azzal került be a nemzetközi hírekbe, hogy a nyílt utcán lövöldözések törtek ki. Az ezzel kapcsolatos viták háttérben a bevándorlás kérdése áll. A nagyváros biztonságért felelős tanácsnoka másképp látja.

„1996 óta most a legalacsonyabb a bűnözési rátánk és csökkenőben van. Persze van pár komoly ügyünk különböző bűnöző bandákkal és előfordul néhány nagyon zavaró lövöldözés bűnözők között. De a legtöbb embernek, ha bűncselekményről van szó, akkor csak a biciklilopás miatt kell aggódnia” – magyarázta a EuroNewsnak Andreas Schönström.

A radikális, bevándorlásellenes Svéd Demokraták előszeretettel beszélnek a kérdésről, hiszen az erőszakos esetek egy része bevándorlók lakta negyedekben történt.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

A legveszélyesebb negyednek egyébként Rosengårdot tartják a városban, sokak szerint az egy no-go zóna. Ám a helyi bevásárlóközpontban, a szociáldemokraták képviselője mindenféle biztonsági intézkedés nélkül találkozott a helyiekkel.

„Rendőrségi szempontból, amit az emberek no-go zónának hívnak, oda a rendőröknek pont, hogy be kell menniük. Jobban jelen kell lennünk ezeken a helyeken, hogy biztonságosabbá tegyük őket. De a szó nemzetközi értelmében valójában nincsenek no-go zónák Svédországban” – mondta Anders Ygeman szociáldemokrata képviselő.

Problémából akad bőven, de a bevándorlók között sem mindenki érzi fenyegetve magát.

„Biztonságban érzem magam itt Malmöben. Boldog vagyok itt. Az emberek kedvesek. Persze néha történnek dolgok. De szerintem kevesebb az erőszak mostanában, mint korábban” – magyarázta egy fiatal bevándorló lány.

Szóval Malmö se nem veszélyes no-go zóna, se nem integrációs csoda, valahol a kettő között van az igazság a EuroNews helyszíni tudósítója szerint.

Vidámkerék, fülpunci

(Fotó: pixabay.com/arniii)

Share.

About Author

Leave A Reply