A svédek már megint nagyot dobnak

0

Valamiért nem nagyon lepődünk már meg, amikor azt olvassuk, hogy a svédek a világon valamiben úttörő szerepet játszanak. Most azért kicsit mégis elcsodálkoztunk, hiszen a skandinávok olyan utat építenek, amely tölti az elektromos autókat.

Egyelőre persze nem kell több száz kilométeres szakaszra gondolni, hiszen egyelőre egy két kilométer hosszú, kísérleti út épül Stockholm közelében, más kérdés, hogy már megvannak a tervek arra is, hogyan terjesszék ki a projektet az egész országra, sőt ennél is nagyobb távlatokban gondolkodnak.

Mielőtt azonban már világdominanciát képzelnénk el, elmeséljük, hogyan működne a svédek szerint a rendszer.

A lényeg, hogy az út az autó alján lévő mozgatható karon keresztül tölti egy sínről az elektromos autót vagy teherautót. Ahogy a jármű a sín felett mozog, a kar észleli a sín helyét és érintkezésbe lép vele.

Ha befejeződik a töltés, a kar automatikusan elemelkedik a síntől. A sín az elektromos hálózatra van kötve és csak akkor tölt, ha jármű van felette. A rendszer kalkulálja a felette elhaladó járművek energiafelvételét és így ki lehet azt számlázni az autósoknak. A projekt részeként erre a célra kifejlesztett teherautókkal tesztelték az utat.

„Napjaink egyik legégetőbb kérdése, hogyan valósítsuk meg a fosszilis energia mentes közúti közlekedést. Van már megoldásunk arra, hogy váltsuk ezt valóra és ez csodálatos. Svédország áll jelenleg a technológia élvonalában és most azt reméljük, hogy az egész országban és az egész világon is elterjeszthetjük” – jelentette ki a fejlesztést végző eRoadArlanda elnöke, Hans Säll.

A rendszer nagy előnye, hogy a meglévő infrastruktúra alacsony energiafogyasztásúvá tehető és a széndioxid-kibocsátás is minimális módosításokkal csökkenthető így.

Svédország tervbe vette, hogy az első lesz a „fosszilis üzemanyag mentes jóléti államok” között. Nem most találták ki, már 2015-ben bejelentette Stefan Löfven miniszterelnök.

Az eRoadArlanda project csak egy a svéd közlekedési hivatal kísérletei közül arra nézve, hogy elektromos energia felvételére alkalmas utakat hozzon létre.

„Fontos, hogy áttöréseket érjünk el, ha a klíma-intelligens közúti közlekedésről van szó. Ezért támogat a svéd kormány innovatív fejlesztési projekteket, amelyek hosszútávon fenntartható megoldásokhoz vezethetnek” – fogalmazott Lena Erixon, a hivatal főigazgatója.

Hát nagyon kíváncsiak leszünk…

(Fotó: eroadarlanda.com)

Share.

About Author

Leave A Reply