Svájci egészségügy magyar szemmel

0

Svájc sokak szemében mintaország, a kérdés ebben az esetben az, hogyan működik az egészségügy egy magyar határátkelő szemével. A Kolbászkerítésország blognak hála most ez is kiderül.

„Mikor mi megérkeztünk a büdös, de finom sajtok hazájába, akkor a vállalatom egyből ajánlott egy általános orvost, vagy körzeti orvost, vagy mittomén, persze azért ezt a bizonyos illetőt, mert nagyon közel volt a céghez.

Az úriember bevett minket a nagy rencerbe, mert itt kérem már 17 évvel ezelőtt is minden számítógépes alapokon és rendszereken működött. Ekkor még nem tudtuk, de később kiderült, hogy orvosok, intézmények között dróton dzsal a petró, azaz küldözgetik egymásnak a leleteket, estébe.

Mindenhol, ahol tervezett jelenésünk volt már mindent tudtak rólunk, maximum a biztosítási kártyánk számát és a biztosításunk miben voltát ellenőrizték.

Ebből és a francianyelvvel szembeni kezdeti spontán ellenállásunkból adódott egy kellemetlenebb sztorink is, egy bizonyos vizsgálatra várva kezdtük azt érezni, hogy a miskolci SZTK-ban vagyunk, mert pár órát ültünk egy vizsgálószobában, a társadalomtól elzárva.

Külföldre mennél dolgozni? A Határátkelőn rengeteg állásajánlat vár!

Nos, kiderült, hogy elnézték a biztosítási kártyánkon az infót és aszitték csak minimál biztosításunk van, no priority, a sor vége. Még szerencse, hogy nem Medvelandon voltunk és nem műtétre vártunk, ki tudja minket amputálták volna.

Ennek pont az ellenkezője volt az igaz, mindenből a legnagyobb fedettséget biztosító privé biztosításunk volt akkoriban. Mondjuk, ha tudtuk volna, hogy „mösziő lökapádó, mádám sikídethürí”, 5 perc alatt kiderülhetett volna a dolog. Tipikus öngól.

Ahogy valamelyik előző posztomban mondottam volt, itt a sokbiztosítós rendszer él és virul, szal nem mindegy egy ellátásnál milyen biztosítása van az embernek.

A semi-privé biztosítás, amire azóta váltottunk, arra jogosít például, hogy esetleges kórházi tartózkodásnál max. kétágyas szobába tehetnek. Szerencsére mikor erre szükség volt, például a gyerekeink becsekkolásánál, magánszobát kapott gyermekeim anyja, a semi-privéség ellenére nem osztozott senkivel és el sem zavarták a kórházból, amint lábra tudott állni.

A gyermekek – persze csak a kórházi tartózkodást és a szülés levezetését figyelembe véve – fejenként 12 ezer frankba kerültek, ezt mondjuk, ha jól emlékszem teljes egészében térítette a biztosító. (…)

Egy jól működő szisztémában az orvos felelőssége nem csak abból áll, hogy ne dobjuk fel a pacskert egy héten belül, de abban is, hogy pénzügyileg felelősséget vállaljon a biztosítók felé és csak az a vizsgálat legyen elvégezve, ami abszolút szükséges.

Nem küldözgethet minduntalan mindenféle drága vizsgálatokra, mert ad1 attól nem leszünk jobban, ad2 nyakára léphet a biztosítócég. Ez tudom, nagyon kapitalistán és liberálbolsevikül hangzik, de sajnos az az igazság, hogy az egészségügy az egy pénznyelő fekete lyuk és mindenkinek meg kellene értenie, hogy minden, de minden, az orvos idejétől kezdve a sebtapaszig pénzbe kerül.

Apropó, mifelénk a 0.15 frankos kis sebtapaszt is feltüntetik és kiszámlázzák, tehát nincs olyan, hogy ingyenes egészségügy.

Egy másik eset, amitől heveny kétoldali rángatózást szoktam kapni, mikor azzal ekézik a külföldi orvosokat, hogy nem értenek hozzá, mert nem írnak fel mittomén antibiotikumot, holott „otthon dr. Nyúl Béla három hátizsákkal is adott abból a sárgából”.

Nem vazze, ez nem tudás hiány, hanem tudásszint meghaladás. Itt komolyan veszik, hogy a minden szir-szarra szedett antibiotikum több kárt okoz, mint hasznot hajt.

Próbálkozhatsz egy orvost rábeszélni a végső megoldásra, tapasztalataim szerint félhalottnak kell lenni és megerősített randevúval a sírásóval kell rendelkezni, hogy elgondolkozzanak azon, hogy valami antibakteriális szert adjanak. 17 év alatt felidézni három esetet tudok csak, mikor antibiotikumot kaptam, abból kettő fogászati esemény volt.

Ami szintúgy nincs, az a rábeszélős marketingorvoslás. Az orvos simán a generic verziót írja fel egy gyógyszerből, nem a drága „eredetit”, vagy a patikus teszi eléd a generic verziót és el is magyarázza, hogy ez ugyanaz hatóanyag szempontjából.”

A teljes posztot itt találjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply