Svájc

0

A háromszintű közigazgatás és a többnyelvűségből elég sok bonyodalom adódhat Svájcban, ráadásul nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az ország nem tagja az Európai Uniónak. Svájci Sapka (blogját ide kattintva érhetitek el) szedte össze a szerinte legfontosabb tudnivalókat.

cim.jpg

„Svájcról minden megtalálható az interneten, így az általánosságok közül csak kettőre szeretném felhívni a figyelmet. Az ország közigazgatása háromszintű. A 26 kanton saját maga szabja meg a szabályait, a helyieket pedig maguk az önkormányzatok. Tehát, ami így van az egyik faluban, a másikban lehet pont ellenkezően.

Az ország hivatalosan 4 nyelvű, ebből a gyakorlatban hármat használnak (német, francia, olasz), illetve az ehhez kapcsolódó helyi nyelvet, a „swizzerdüütsch” valamelyik változatát.

Ebből a két tényből szokott lenni sok bonyodalom, valamint abból, hogy sokan elfelejtik, hogy Svájc nem tagja az EU-nak, így egészen másként működnek a dolgok, mint bármelyik más EU-tagországnak.

Elsőként és egyben összefoglaló információként két weboldalt emelnék ki:
Ch.ch
Statisztikai Hivatal

Megérkezés

Svájcba földön, vízen és levegőben érkezhetünk. Úgy gondolom, hogy ebből az első és az utolsó megoldással élnek a legtöbben.

Magyarországról végig autópályán közlekedve jöhetünk Ausztrián és Németországon keresztül. Amire érdemes figyelni, hogy míg Németországban (egyelőre) nincs díj, addig Ausztriában is kell matricát venni és Svájcban is.
Utóbbiban nincs napi, heti, vagy havi illeték, éves matricát kell vásárolni. Az éves díj 40.- frank. A matrica az első benzinkúton beszerezhető.

Ezen kívül naponta két vonat jön, amivel átszállás nélkül utazhatunk. Ha előre sikerül jegyet vásárolni, akkor azt akciósan 12 ezer forint körül vehetjük meg.
Utolsó lehetőségként említem még a buszt, ami szintén naponta közlekedik Budapest-Zürich útvonalon. Ennek a költsége egy picit magasabb.

Ha repülővel jövünk, akkor három célpont közül kell választani. A Swissair Zürichben és Genfben landol, az EasyJet pedig Baselban.

Fontos link
Vámelőírások

Közlekedés

Kéretik a közlekedési szabályokat betartani, mert sok helyen van kirakva fix vagy mobil sebességmérő készülék. Az sem mentesít bennünket, hogy magyar rendszámmal vagyunk, mert ugyan pillanatnyilag még nem küldik a csekket Magyarországra, de amennyiben az országon belül vagy a határon megállítanak, akkor a bírságot bevasalják.

Lakott területen 50, azon kívül 80, autópályán 120 km/h a sebességhatár. Amire nagyon figyelni kell még: a gyalogost át kell engedni. Ez nem opcionális, hanem kötelező.

A tömegközlekedés nagyon jól kiépített, magas színvonalon üzemeltetik, de nem olcsó. Ha már van tartózkodási engedélyünk, akkor különböző kedvezményeket vehetünk igénybe (halbtax, gyerek,- és ifjúsági, nyugdíjas jegy, illetve bérlet).

A parkolásra is nagyon kell figyelni. Soha ne álljunk tiltott területre! Nagyon kevés az ingyenes parkolóhely, szinte mindenhol ott az automata, ahol a megadott ideig lehet parkolni. Van ahol például csak fél órát.

Magyar rendszámú autóval a tartózkodási engedély kiállításának dátuma után egy évig autózhatunk az országban. Ez vonatkozik a jogosítvány cseréjére is.

Fontos linkek:
SBB
Útinformációk
Útlezárások, tudnivalók

Lakhatás

Az egyik legnehezebb kérdés a megfelelő lakás megtalálása. Sajnos (vagy nem) az országban még mindig keresleti a piac, ami jelentősen befolyásolja az esélyeinket. A tulajdonos válogathat a jelentkezők közül.

Általánosságban a következő a metódus: megpillantjuk álmaink otthonát, felhívjuk a kontaktszemélyt, aki vagy az éppen ott lakó vagy a tulajdonos, illetve megbízottja. Egy előre egyeztetett időpontban megtekintjük a lakást. Ne lepődjünk meg, ha a kilincset egymásnak adjuk.

Ha megfelel, akkor elkérjük a jelentkezési lapot. Ez jó esetben egy A4 oldalas irat, amin a személyes adatokon kívül kíváncsiak arra, hol dolgozunk, kinek, mióta, mennyi a havi bevételünk, tartunk-e állatot. Ez az alap, ennél már csak bonyolultabbak vannak. Sok esetben kérnek referencia személyt is, akit rendszerint fel is hívnak és leellenőriznek bennünket.

Ezután következik a várakozás. Ha szerencsénk van, mehetünk szerződést kötni. Az országban jellemzően három nagy költözési hullám van (április 1., július 1., október 1.).

Ha beköltöztünk, aláírjuk a szerződést. Innen kezdve 15 napon belül be kell jelentkezni a helyi önkormányzathoz. Ellenkező esetben ők keresnek minket, ugyanis a folyamat kétpólusú. A tulajdonos is bejelenti, hogy új lakó van. Elbújni nem nagyon lehet.

A bérleti szerződést érdemes átnézni jó alaposan, attól függően milyen időtartamra tervezünk. A szerződések általában egy évre szólnak, de láttam már hosszabbat is. A bérleti díjjal egy időben ki kell fizetni a kauciót, amely lehet 1-3 hónap is. Ez akkor jár vissza, ha kiköltözünk és nem robbantottuk fel a lakást.

A fogyasztókat is az új tulaj jelenti be. Ez általában a víz, villany, fűtés és közös költség (ha van). A TV-t is sok esetben tartalmazza a bérleti díj, az internetet, telefont azonban ritkán, azt legtöbbször nekünk kell.

A lakások nagy része üres, illetve Németországgal ellentétben konyhabútor van, gépekkel kiegészítve. Ha önálló lakásba költözünk, akkor legtöbbször van mosókonyha, géppel, szárítóval. Ha egy lakóközösségbe költözünk, akkor egy-egy blokknak van egy mosókonyhája közös gépekkel. Itt beosztás szerint moshatunk, általában heti 1 vagy 2 alkalommal. Szinte kivétel nélkül fizetni kell érte.

A szemétszállítás önkormányzatonként változik, van, ahol matricás rendszer van és van, ahol zsákos. Ezek az információk minden esetben megtalálhatóak a település honlapján. Településnév/kukac/.ch alatt minden megtalálható az adott faluról, városról.

Fontos linkek
Homegate
Comparis

Telefon

Természetesen több vezetékes és mobilszolgáltató van, a teljesség igénye nélkül néhány:Swisscom, Orange, Sunrise.

A nagyobb szolgáltatók nem minden esetben adnak útlevélre SIM-kártyát, ilyen esetben érdemes a kisebbeket (például a Lebara vagy a Yallo) választani. Általában minden postán, vagy Kioskban van lehetőségünk SIM- kártya beszerzésre.

Munkakeresés

Ez lehet nagyon könnyű, de eltarthat akár hónapokig is. Ha hiányszakmánk van, akkor jó eséllyel napokon vagy pár héten belül munkához juthatunk.

Melyek a hiányszakmák?

Elsősorban az egészségügy hatalmas felvevőpiac, aztán az IT. Sokan könnyedén el tudnak helyezkedni közgazdászként, vagy a minőségbiztosítás terén. A kétkezi munkaerőt gyakorlók körében könnyű az elhelyezkedés a vendéglátóiparban, CNC gépkezelőknek, hegesztőknek.

Mi kell egy sikeres álláspályázathoz?

Egy profi jelentkezési dosszié (motivációs levél, CV, referencia levél, bizonyítványok másolata) és kitartás. Néha hetekig, hónapokig tart, amíg célt érünk. Bár, sokak nem gondolnak rá, Svájcban nagy figyelmet fordítanak e jelentkezési formulákra.

Hogyan keressünk állást?

Erre nincs bevált recept. Sokan fejvadászon keresztül találnak munkát, és vannak, akik a cégek „face to face” megkeresésére esküsznek, vannak, akik munkaközvetítőkhöz fordulnak.

Fontos! Svájcban nincs központi minimálbér. Sajnos, sok esetben a munkáltató – svájci végzettség hiányában – alacsonyabb bérsávba sorolja a dolgozót, mint ami járna.

Annak ellenére, hogy Svájc nem tagja az EU-nak, a végzettség elismerését elfogadó egyezményt aláírta. Ez azonban mégsem ennyire egyszerű. Ha el akarjuk ismertetni a végzettségünket, azt egy kétlépéses folyamattal tehetjük meg.

Ha nincs a végzettségünk a listában, vagy nem egyértelmű, akkor célszerű egy elővizsgálatra jelentkezni. Ha ott pozitív a bírálat, akkor mehetünk a második körre. Ez azért lényeges, mert a díja elég borsos, 400.- frank körül van.

Végül, de nem utolsósorban, nagyobb az esélyünk, ha beszéljük az ország nyelvét. Ez nem zárja ki, hogy nem lehet nélküle is állást találni, hisz az IT vagy a bankszektor nyelve angol, de sok esetben már itt is kérik a német/francia vagy olasz nyelv ismeretét.

Fontos linkek
Munkaügyi Hatóságok
EURES (Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portál)
Jelentkezési minták
És tippek

Hogyan lesz a bruttóból nettó bér?

Erre sincs egy konkrét szám, a különböző biztosítások ágazatonként, cégenként különböznek.

Fix számok:
– nyugdíj – 5,15 %
– munkanélküli járadék – 1,1

Ezen felül van még a táppénz-biztosítás, a nyugdíj 2. oszlop (függ az életkortól), stb. Az SZJA településenként eltér, befolyásolja, hogy hány gyereket tartunk el, fizetünk-e egyházadót. Összességében az a „mondás”, hogy a bruttó bérből számolj egy 20-25 % levonással, és akkor nagy baki nem történhet a nettó belövésével.

Támpontul szolgálhat az alábbi link, de ahogy azt említettem, sok esetben a végzettség vagy szolgálati idő hiánya miatt az itt megjelölt összegek néha kevesebbek egy külföldi munkavállaló esetében.

Fontos link
Lonhrechner

Milyen papírokra lesz szükségünk, ha itt akarunk maradni?

Három fontos dolog van, ami nélkül nem tudunk az országban maradni: munkaszerződés, bérleti szerződés, és egészségbiztosítási szerződés. Sajnos az első kettő a legnehezebb. Sok munkáltató addig nem ajánl szerződést, amíg nincs lakcím, és sok tulajdonos addig nem adja ki a lakást, amíg nincs munka.

Persze, itt is, mint mindenhol, vannak kiskapuk. Mire gondolok? Betársulunk valakihez, vagy privát tulajdonost keresünk, akik sok esetben eltekintenek a kötelező papíroktól. Megelégszenek, hogy ki tudjuk fizetni a kért összeget.

A kezdeti időkben sokam motelban, fogadóban laknak. A migrációs hivatal ezt is elfogadja. Ezek díja havi 5-600 franktól a csillagos és. Hátránya, hogy nem lehet főzni. Ez plusz költséget generálhat.

Fontos link
Tartózkodási engedély igénylése

Betegbiztosítás

A betegbiztosítást magunknak kell megkötni, minden mást a cég intéz (ez jellemzően az AHV szám / nyugdíj / PK / nyugdíj 2. oszlop/). Betegbiztosításra a Comparis.ch honlapon a Krankenkasse fül alatt kérhetünk ajánlatot. A díja az igényeinkhez igazodik: mennyi önrészt vállalunk, milyen egészségügyi intézmény szolgáltatását kívánjuk igénybe venni, stb.

Tartózkodási engedély

Két lehetőség van arra, hogy tartózkodási engedélyhez jussunk. Vagy a cég vállalja fel az ügyintézést, vagy a kezünkben lévő munkaszerződéssel, és a lakásbérleti szerződéssel, az okmányainkkal és egy fotóval mi magunk besétálunk a helyi önkormányzathoz és beadjuk az igényünket.

A betegbiztosítást általában csak akkor kérik, amikor már megérkezett a várva várt papír. Az ügyintézés általában 4-5 hetet vesz igénybe.

Milyen engedélyt kaphatunk? No, ez az a kérdés, ami szintén változó.

90 napos engedély – ezt csak a cég kérheti ki, és max. 90 napot lehet az országban dolgozni (ebben az esetben semmilyen dokumentumra nincs szükség). Ezt elég kevés cég alkalmazza, pedig 2 perc alatt az interneten elintézhető. Ezek után már rugalmasabb a további ügyintézés.

L – 91 naptól 365 napig – (ehhez már kérik a fentieket). Manapság általában ezt a típust preferálják.

B – egytől öt évig tartó itt tartózkodásra jogosít (ilyet elsőre általában csak hiányszakmában dolgozóknak adnak, vagy nagy –nagy szerencsével). Ahogy korábban írtam sok függ melyik kantonban élünk.

C – 10 év után adnak (ez már tulajdonképp a végleges letelepedési engedély, állampolgárság nélkül). Az állampolgársághoz 12 év szükséges. Ezen belül megszabja a kanton és az önkormányzat is, hogy ők mennyihez ragaszkodnak.

Fontos link
Migrációs Hivatal

Bankszámlanyitás

Ehhez már kérik a tartózkodási engedélyt. Nagyon sok bank közül lehet választani, az egyik legnépszerűbb a Postabank.

Szociális juttatások

Természetesen, ha megkötöttük a betegbiztosítást, akkor jár az egészségügyi ellátás (szerződés szerint). Az országba érkezvén 90 napig él az otthoni biztosítás, ha kiváltottuk az európai egészségbiztosítási kártyát (ingyenes).

Ha elveszítettük a munkánkat, akkor 1 év munkaviszony után jár a munkanélküli segély. A családi pótlék gyermekenként 20-250 frank / hó.

Amennyiben itt születik a baba, és volt előtte szolgálati időnk, akkor szülési szabadság is jár. Ez cca. 4 hónap, és a munkabér 80 %-t százalékát zsebelhetjük be.

Oktatás

Az alapoktatás ingyenes és kötelező. Amint bejelentkeztünk az új lakóhelyre az önkormányzat a napokon belül megküldi, hogy melyik iskolába kell menni. Célszerű már akkor megkérdezni, hogy van-e a településen integrációs iskola, ha nem beszéli a gyerek a nyelvet. Sok esetben maga az iskola keres megoldást erre.

Fontos link
Svájci oktatási rendszer

Nagykövetségek

Berni Magyar Nagykövetség
3006 Bern Muristrasse 31.
tel: 031-352-28-67; 031-352-85-72
fax: 031-351-20-01
e-mail: mission.brn@mfa.gov.hu

Budapesti Svájci Nagykövetség
Budapest, 1143, Stefánia út 107
Tel.: 36 1 460 70 40 
Fax: 36 1 384 94 92 
e-mail: bud.vertretung@eda.admin.ch, vie.rkc@eda.admin.ch

Tanács nem csak Svájcba érkezőknek

Montecuccoli szerint a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, pénz. A külföldre költözéshez szintén három dolog: információ, információ, információ. És persze nem árt egy kis tartalék.

Share.

About Author

Leave A Reply