Több külföldi munkavállaló kell Svájcnak

0

Még több külföldi munkaerőre van szükség Baselben, Genfben és Zürichben, ezért az illetékes kantonok arra kérték a svájci kormányt, hogy a jövőben több embernek adjon ki munkavállalói vízumot az Európai Unión kívüli, harmadik országokból.

A svájci kormány az egész 2017-es évre csak 7500 ilyen vízum kiadását hagyta jóvá. A három szóban forgó kanton viszont már az év elején kimerítette a harmadik országból érkező szakképzett munkavállalók rá eső kvótáját.

A svájciak népszavazáson mondtak nemet a bevándorlás fokozására, és a kormány ezért csökkentette az EU-n kívüli országokból pályázók számára kiadható vízumok számát.

Te is szívesen dolgoznál külföldön, mondjuk pont Svájcban? Keress állást a Határátkelőn könnyen, gyorsan!

A városok azonban attól tartanak, hogy elveszítik versenyképességüket, mert a vállalatok, a felsőoktatási intézmények és a kutatóintézetek a magas színvonalat igénylő pozíciók betöltésére nem mindig találnak megfelelő jelöltet a Svájcból, illetve az EU-tagállamokból jelentkező pályázók között – hívták fel a figyelmet svájci gazdasági vezetők közös írásukban.

Elsősorban az informatika, a kommunikációs technológia, a pénzügy és a gyógyszeripar terén mutatkozik munkaerőhiány.

A svájci törvények értelmében egy-egy külföldi munkavállaló alkalmazása előtt a munkáltatónak meg kell bizonyosodnia arról, hogy az adott pozícióra nem jelentkezett megfelelő pályázó Svájcból vagy az Európai Unióból.

(Fotó: pixabay.com/hplichtin)

Share.

About Author

Leave A Reply