Svájc lemeztelenítve

0

Vajon mitől lesz ország Svájc, mi az, ami összetart egy ilyen sokszínű közösséget, amiben a francia, az olasz és a német kultúra egyaránt jelen van? Erre az izgalmas kérdésre kereste a választ Christian Nilson.

A Svédországban született, de Svájcot második hazájának tekintő (nem meglepő: 13 éve él ott) fotós egy egész könyvnyi fényképet készített négy év alatt az országról.

Beilleszkedett bevándorlóként egészen érdekesen, egyszerre kívülről és belülről látja és láttatja Svájcot, és a benne élőket. A könyv néha mókából rájátszik a hagyományt és kultúrát érintő sztereotípiákra, hogy aztán fogja és darabokra szedje az egészet.

Első pillantásra azt kapjuk, amit várunk, legyen az a táj, vagy népviseletbe öltözött helyiek. Csak éppen az ördög a részletekben rejlik, egy-egy árulkodó közeli fotó (kedvencünk a piszkos cipő) hirtelen más kontextusba helyezi a mondanivalót.

Hagyomány és modernitás kerül egymás mellé a képeken, például amikor egy turistabusz halad át az idilli hegyvidéki tájon, vagy amikor lepattant garázsok csúfítják el a csodás környezetet.

Ezzel együtt (vagy talán éppen ezért) Christian Nilson fotói a lemeztelenített Svájcról érezhetően tele vannak szeretettel és szenvedéllyel, miközben nem próbálják meg eltitkolni az árnyoldalakat sem – így lesz teljes az országról alkotott kép.

(Fotó: christiannilson.com)

Share.

About Author

Leave A Reply