Svájc: mennyi az annyi?

0

Svájc sokak számára az ígéret földje, más kérdés, hogy azért testközelből nézve más a helyzet, derül ki Svájci S(CH)apka posztjából, melyben a keresetekről szóló városi legendákat próbálja meg helyre tenni adatokkal. Nézzük hát, mennyi is az átlagkereset, milyen területeken lehet jól (és kevésbé jól) keresni!

“Sok esetben találkozom azzal, hogy sokan ferdítenek egy picit a saját fizetésükön, sok városi legenda kering arról, hogy mennyi, az annyi. Jól látható, hogy az átlagfizetés alja 5000 frank alatt van valamivel és a teteje 8000 ezer frank körül.

A legjobban a bankszakmában lehet keresni, de több ágazat teljesít gyengén. Legkevesebb fizetés a vendéglátóiparban van. (…) Nem árt azt figyelembe venni, hogy Svájcban jóval nagyobb hangsúlyt kap a képzettség mértéke, és a gyakorlati évek szerinti elérhető bérjövedelem, mint jelen pillanatban otthon. (…)

Az tisztán látszik, hogy a nők mindenhol kevesebbet keresnek, mint ugyanazon képesítéssel rendelkező férfi munkavállalók. A legmagasabb (egyetemi) végzettség esetében még jobban kileng a mutató.

Tehát, hiába „seggel” ugyanannyit egy nő, mint egy férfi, a keresete akár 3500 frankkal kevesebb. (…) A külföldiek bére bizony alatta marad a helyiekének. (..)

A keresetek szempontjából az sem mindegy, hogy ki hol telepedik le. Bizony bérek tekintetében az olasz részen élőknek kell kevesebbel beérnie. (…) Az tisztán látszik, hogy a gyógyszeripar, a bankszektor, a biztosítási cégek, a telekommunikáció és a kutatás-fejélesztéssel foglalkozó ágazatban fizetik meg menedzsereiket a legjobban.

Vezetőként nem lehet meggazdagodni a korábban említett vendéglátóiparból, építőiparból és a többi szolgáltatási terület sem fizet túl jól.”

A teljes posztot (nem kevés statisztikával, grafikonnal) a Svájci S(CH)apka blogon olvashatjátok el.

Share.

About Author

Leave A Reply