Súlyos csapások jönnek Európára

0

Ha az idei télen úgy érezzük, kicsit össze-vissza az időjárás, akkor még nem láttunk semmi. Az eddig véltnél is jóval szélsőségesebb lesz majd ugyanis Európa időjárása a század második felében.

A New Castle Egyetem kutató Európa 571 városának adatait elemezték, elsősorban az aszályokban, hőhullámokban, áradásokban végbement változásokat megfigyelve az összes klímamodell alkalmazásával.

Az Environmental Research Letters tudományos folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint mind az 571 városában fokozódni fognak a hőhullámok, a legnagyobb mértékben a hőhullámos időszakok a dél-európai országokban nőnek, miközben a közép-európai városokban a legnagyobb mértékben – 2-7 Celsius-fokkal, a legrosszabb forgatókönyv szerint akár 8-14 Celsius-fokkal – fog emelkedni a hőmérséklet hőhullámok idején.

Számításaik szerint az Ibériai-félsziget déli részén fekvő Malagában és Almeirában több mint kétszeresére nő a szárazság az 1951-2000-es évekhez képest. Északnyugat-Európában viszont a folyók áradásának kockázata növekszik.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A legrosszabb előrejelzések a Brit-szigetek városait érintik, ahol még a legoptimistább forgatókönyv esetében is a városok 85 százalékát fogja a korábbinál nagyobb árvíz sújtani.

A legrosszabb előrejelzéseket alapul véve mindhárom jelenség – aszály, hőhullám, áradás – a legtöbb európai városban jóval szélsőségesebb lesz.

„Már most első kézből látjuk az szélsőséges időjárási események következményeit az európai fővárosokban. Párizsban az átlaghoz képest több mint négy métert nőtt a Szajna vízszintje” – mondta Richard Dawson professzor, a tanulmány társzerzője.

Más fővárosokban, mint Dublinban, Helsinkiben, Rigában, Vilniusban és Zágrábban is valószínűleg az áradások vízszintje lesz extrém magas. A legrosszabb forgatókönyv több mint 80 százalékos vízszint növekedéssel számol árvizek esetén számos nagyvárosban, köztük a spanyol Santiago de Compostelában, az írországi Corkban, Waterfordban, a portugáliai Bragában és Barcelosban vagy a brit Derry/Londonderryben.

Miközben Stockholmban és Rómában fog nőni leginkább a hőhullámos napok száma, a hőmérsékletnövekedés hőhullámok esetén Prágában és Bécsben lesz a legnagyobb.

Már nem lesz érdemes külföldön dolgozni?

Share.

About Author

Leave A Reply