Stockholmi iraki-magyar taxikaland

0

A következő eset Bezzeg a svédek blog szerzőjével, a Stockholmban élő Bandirepublickal esett meg, aki nem sűrűn veszi igénybe a helyi taxi kínálta szolgáltatást, ezúttal viszont másképp tett. A folytatásban kiderül, hogy megérte-e…

„Amikor csak tehetem az Arlanda Express vonatot használom, ami 20 perc alatt bent van a városközpontban. most is így terveztem, de sajnos műszaki okokból nem volt elérhető a szolgáltatás.

Beültem hát egy taxiba és bemondtam a címet. Stockholmban ez a taxizás valami belépő munka lehet a társadalmi felzárkózásban, mert általában friss bevándorlók a sofőrök, akik kihívásokkal küzdenek a svéd nyelv területén, angolul egyáltalán nem tudnak, viszont semennyi helyismeretük nincs.

Így meg sem lepődtem, amikor félrehúzódtunk a drosztról és elkezdte bepötyögni a GPS-be a címemet. Nem gond – gondoltam, van ilyen (5-ből négyszer ez van sajnos).

A beépített navigáció kidobta, hogy 45 perc lesz a várható menetidő, de én már előtte rég megnéztem a Google Maps-en. Láttam, hogy minimum 1,5 órával számol a rendszer köszönhetően a Húsvét hosszú hétvégéje előtti utolsó munkanap délutáni forgalmi káoszának.

Hamar beleszaladtunk az egybefüggő kocsisorba, és amerre a sofőr menni akart a GPS alapján, az egyáltalán nem volt jó választás. Bekapcsoltam a google maps navigációt és elkezdtem mondani neki, hogy merre érdemes kerülni.

Dolgozz külföldön, válassz munkát a Határátkelőn!

Egyáltalán nem volt képben, úgyhogy legalább hagyta, hogy belepofázzak a dologba. amikor aztán az alternatív útvonalon is elértük az elkerülhetetlen dugót beszélgetni kezdtünk.

Elmesélte, hogy ez az első napja taxisofőrként és Irakból érkezett az asszonnyal és két gyermekkel. Az őshazában élelmiszer boltja volt, és elmondása szerint amíg Szaddam Husszein irányította az országot, addig minden kóser volt. később azonban úgy érezte, hogy nem voltak biztonságban, ezért jöttek Svédországba, ahol már éltek rokonaik.

A negyvenes pasi éjszakai újságkihordással kezdett pénzt keresni, amíg a felesége inkább tanulni ment. Ő rendesen megtanult svédül, elvégezte a tanárképzőt és most tanít. A lányai már iskolások és anyanyelvi szinten beszélnek svédül. A sofőr meg végre kapott egy taxis állást, de az éjszakai újságkihordást még azért csinálja.

Kérdeztem, hogy mi lenne az álom melója? Nem akar-e itt is egy boltot nyitni? Azt mondta, hogy jelenleg a legnagyobb álma, hogy a Sverige taxitól átmehessen a Stockholm taxi céghez, mert ott a legjobbak a juttatások és a munkakörülmények. Egy probléma van csak: oda kell vizsgázni helyismeretből is.

Kérdeztem, hogy szeretnek-e Stockholmban élni. Mondta, hogy nagyon, de neki azért hiányzik Irak, és szívesen visszatérne egy nap, ha a helyzet rendeződne. A gyerekei miatt nyilván sosem fognak visszamenni – de ez már csak az én véleményem.

Végül 2 órába telt hazajutni. Nagyon fájdalmas volt, de büszke voltam magamra, hogy nem akadtam ki és kihoztam a legtöbbet a helyzetből. Közben még megtanítottam a sofőrt a google navigáció rejtelmeire is. Cserébe elárulta, hogy melyik a legjobb autentikus arab étterem a környéken.”

A teljes posztot itt olvashatod el!

(Fotó: pixabay.com/tpsdave)

Share.

About Author

Leave A Reply