Sose találnád ki, min borulhat a Brexit

0

Az Észak-Írország és Írország közti határ ügyén kútba eshet Nagy-Britannia EU-ból való kilépése. A Business Insider háttércikke szerint lehet, hogy a felek – a londoni kormány, az EU és Írország – végül nem tudják megoldani a határ státusának megváltozásából adódó feladványt.

A határon jelenleg naponta 30 ezer ember szabadon jön-megy, akárcsak az embereket és árut szállító járművek. Az ír-brit kereskedelem értéke becslések szerinte évi 60 milliárd euró.

Amikor az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, viszi magával Észak-Írországot is, ami azt jelenti, hogy – a csempészet megelőzése érdekében – ki kell építeni a határellenőrzést az ír határon.

John Major korábbi brit miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy rettentő nehezen sikerült megteremteni a békét és téved, aki ezt adottságnak veszi. Valójában bizonytalan, törékeny állapotról van szó, amely most nyomás alá került.

Fintan O’Toole ír publicista szerint a Brexittel az angol nacionalisták bombát tettek az alá a megállapodás alá, amely békét hozott Észak-Írországba.

Négy megoldás lehet

A Brexit után elvileg négyféleképpen lehetne rendezni a határ ügyét.

Elsőként a norvég-svéd határ mintáját vennék alapul, ott csak technikai eszközökkel ellenőrzik az átkelőket. Olyannyira, hogy a járműveknek meg sem kell állniuk.

Külföldi munkát keresel? Válogass közel 1000 közül a Határátkelőn könnyen, gyorsan!

A második ötletet az ír vezetés vetette fel, amely gyakorlatilag egyesítené az ír sziget két államát. Eszerint az Ír-tenger lenne a határ az EU és Nagy-Britannia között. Írország gyakorlatilag egy vámövezetként működne.

A harmadik lehetőséget nevezhetjük folyamatosságnak, minthogy ennek alkalmazása esetén fenn lehetne tartani a brit és az ír állampolgárok 1922 óta érvényben lévő szabad mozgását a szigetek között.

Ehhez az Egyesült Királyságnak bent kellene maradnia az európai vámunióban. Így elveszne a Brexit híveinek legfőbb vágya, nevezetesen, hogy az Egyesült Királyság szabadon, az EU-tól függetlenül kössön kereskedelmi megállapodások a világ bármely országával.

A negyedik opció egy merev határ kialakítása lenne, de ez csupán elvileg vetődik fel, mert ez az, amit senki sem akar. Egyrészt a határ mindig is lyukacsos volt az ír sziget két része között, másrészt a keménykedés azt üzenné az íreknek, hogy a brit kormány tesz arra a rendkívül pozitív változásra, amely a belfasti egyezmény aláírása óta végbement.

Az Európai Unió nem akar más ügyekről beszélni, amíg a határ kérdését, továbbá az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok jövendő státusának ügyét és britek búcsú befizetését nem tisztázzák – emlékeztetett a napi.hu.

Share.

About Author

Leave A Reply