Sokszor megvan az egy lépés távolság

2

Svájcba visz utunk, ahonnan Flow küldte el tapasztalatait (a Facebookon, mert hát így is lehet, ugye…). Írása (mely remélem, csak első a sorban) nem túl hosszú, de érdekes információkat tartalmaz. Hát lássuk!

„Úgy gondolom, lenne igény az információra olyanok részéről is, akik esetleg nem családosak, és nem 10 éves külföldi tapasztalattal keresnek középvezetői pozíciót.

Munkakeresés, nyelv

Mivel életem során már Angliában is dolgoztam, valamelyest volt összehasonlítási alap a munkakereséssel kapcsolatban. Nem egyszerű. Én szerencsére szerződéssel kerültem ki, a barátnőm viszont megszenvedett, mire sikerült egy elfogadható pozíciót megszereznie.

Először is: a folyékony német mindenképpen nagy előny (elsősorban a német ajkú területeken), és mivel sok helyen ez és az angol az alap, így azok a svájciak indulnak nagyobb eséllyel, akik franciául is beszélnek. Nagy általánosságban.

Természetesen kizárólag angol nyelvtudással is el lehet multiknál helyezkedni, ha olyan tudással rendelkezik az illető, ami keresett. Nekem az a tapasztalatom, hogy a tartózkodási engedéllyel, nyelvi hiányosságokkal való nehézségeket nem igazán szeretik bevállalni a kisebb cégek, de természetesen ez alól lehet kivétel bőven.

Fizetések, árak

A képlet egyszerű: a fizetések magasak, de az árak is. Az élelmiszer, a szolgáltatások, az albérlet gyakorlatilag többszöröse a magyarországiaknak. Ha valaki azon gondolkozik, hogy vakon belevág, és kiköltözik – nem ajánlom.

Sajnos itt nem, vagy csak nagyon nehezen tud majd kivenni ingatlant. Ha mégis elszánt az illető készüljön, legalább 2 millió forint ilyen célra félretett valutára lesz szükség.

A lakáshelyzet tényleg elég vészes, bár inkább csak a jobb lakásokat nehéz megcsípni. Az elején, ha a „mindegy, csak tető legyen a fejem felett” elv érvényesül, lehet találni havi 700-800 CHF körül 1 szobás kis lakást, amit ki is adnak.

Itt szeretném megemlíteni, hogy Basel környékén alternatíva Németország, illetve Franciaország is, rengetegen járnak be dolgozni. Mindkét szomszédnál olcsóbb az élet, viszont az adók magasabbak.

Átlagos környéken 50nm-es lakás Baselben 1100-1400 CHF körül van havonta. Ebben benne van a közös költség, a víz, a fűtés, csak a villany nincs és az internet. A határ közelsége miatt lehetőség van a nagyobb bevásárlásokat például németeknél megejteni, így bőven lehet spórolni.

Nem mindegy, mennyiből teszel félre

Az éves kereset gyakornokoknak 40 000 – 45 000 CHF körül van. Multinál diploma nélkül (kevés az ilyen) 48-70 000 CHF az elérhető. Diplomával iparágtól és pozíciótól függően: 60 – 80 000 CHF, ha pedig elkezd az ember kapaszkodni a ranglétrán, akkor természetesen szépen emelkedik a havi apanázs.

A lakásbiztosítás 100 – 300 CHF per év. 60 nm-es lakásra. (De lehet, hogy Zürich környékén nagy értékű lakásra 1000 fölött van…)

A keresetek magasak, de ez ne tévesszen meg senkit, sajnos az árak miatt sokat is költ az ember. Én azt mondanám, hogy költekezéstől függően havonta félre lehet tenni a kereset 20-30 százalékát. A “jobb létben”, és ebben mutatkozik a különbség, hiszen nem mindegy, hogy 1-1,5 millió forint 20 %-át teszi félre valaki, vagy 200 ezernek.

Integráció

Ehhez mindenképpen kell a német. Ugyan az emberek nagy része beszél angolul, sokkal nyitottabbak, ha németül folyik a diskurzus. A helyi nyelvjárást elég kemény dió megérteni, de ez jön majd az évekkel.

A külföldieket már mindenki megszokta, itt nem csodabogár egy magyar / spanyol / angol / amerikai / francia… de ezzel nem jár automatikusan együtt az, hogy a svájciak könnyen befogadják az embereket. Ne értse félre senki, nem fognak az emberrel kimérten viselkedni, de sokszor megvan az egy lépés távolság, és általában időbe telik ezt megszüntetni.

Egyelőre ennyi. Remélem ezzel a pár sorral tudtam segíteni valakinek.”

(A történet elsőként a Határátkelő blogon jelent meg.)

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. A szomszedos orszagokbol valo atjaras (ingazas) Svajcba szamunkra nem alternativa. Ha az lenne, akkor mindenki (sokan) elne ezzel. Ez a lehetoseg csak a szomszedos orszagok allampolgarai – kozuluk is csak a hatarmenten elok – szamara adott. Az ezzel jaro “G” Bewilligungot is csak ok szerezhetik meg.

Leave A Reply