Sok pénzzel érkezni kötelező

0

Az olaszországi Livigno Svájc felől olyan, mint egy igazi csodafalu, pedig csak vámmentes, ennek ellenére (vagy éppen ezért) érdemes tele pénztárcával érkezni, írta anno Az élet St Moritzban blog.

„Livigno egy vámmentes falu, annak minden előnyével. A piák, benzin, kaják, fogyasztási cikkek árai a padlón (ez akkor válik igen szembetűnővé, ha Svájc irányából érkezünk). Sok pénzzel érkezni érdemes, sőt kötelező.

A hágó nyitásától a zárásáig kvázi életmentő szerepet tölt be a környék életében. (a hágó zárása után csak az alagút marad, ami személyautónként 30 frankot kóstál oda vissza).

Télen nagyszerű síparadicsom, szuper széles és kombinált rendszerrel, igen jó áron (35 eur/fő, mely érvényes mindkét oldal rendszerére, amihez kell legalább 2 nap). Nyáron meg szuper kiránduló hely és XC/DH mennyország. 🙂 (…)

Nyáron az ember alapvetően tankolni jár át (1.15eur a 95-ös literje, 1.08 a dízel többnyire) meg enni (6-8eur egy jó pizza). Télen alapvetően síelni és szórakozni.

Külföldre mennél dolgozni? Már kint élsz, de munkát keresel? Válogass közel ezer (!!!) álláshirdetés közül a Határátkelőn!

A nőket különféle ruházati boltok várják (vannak jóféle fehérneműsök is, érdemes az asszonyt oda terelgetni, :D) a férfiaknak szerényebb kínálattal kell beérniük. Viszont van egy rakat fotósbolt, ahol egy harmadik világbeli ország éves GDP-jét fogjuk ott hagyni a jó árak és kínálat miatt.

Van még egy rakat napszemüveges, meg órás, és szivaros. Egy-két sportbolt, parfüméria és élelmiszerbolt. Télen érdemes üres kézzel jönni, a bődületes akciókban hatalmasat spórolhatunk.

Nem ritka a komplett kollekciókra adott extra kedvezmény (a már meglévő árcsökkentéseken felül). Gőzöm sincs, hogy csinálják, miért éri meg nekik még így is. Felhasználóként mindez minket nem érdekel, olcsón jutunk jóhoz. :). (…)

Ízelítőül néhány átlagár: Literes Jägermeister 8.5eur, Haribo (400g) 2eur, literes Jim Beam 9, literes Finlandia 8. Amit még érdemes szem előtt tartani, azok a kisebb műszaki cikkek, pl. a Garmin otthon nagyon drága motoros navija  (590LM) itt majd 50 rugóval olcsóbb (persze ez köszönhető az otthon tomboló 27%-os áfának). Oakley szemüvegek garmadája vehető amcsi áraktól nem sokkal drágábbért. A fotós objektívek, tripodok, kamerák árait meg sem kell említenem…

!Egyetlen dolgot nagyon fontos szem előtt tartani! A hogyan juttatjuk be Svájcba challenge-t. 🙂

A svájci határra érkezve, az első dolguk a rutinos vámosoknak faggatózni és gyanú esetén szétkapni a kocsit. Hivatalosan 300frank/fő értékben vihetünk be vámmentesen dolgokat, amibe beletartozik 1L 18%-nál erősebb pia, 1L 18%-nál gyengébb pia. A kaják le vannak szabályozva, de senki nem fog fél kiló prosciutto crudo-t venni…

Alapvetően cigire, piára, parfümre, és műszaki dolgokra fáj a foguk. Ezt szokták a népek *khm* átvinni a határon bejelentés nélkül. Mert erre a mondatra játszik mindenki: “Die Gegenstände müssen für den privaten Gebrauch des Abnehmers oder für Geschenkzwecke bestimmt sein.” A piát, cigit, parfümöt feltétlen jelentsük pontos mennyiségekkel, amikor kérdezik.”

A poszt természetesen itt nem ér véget, további „okosságokat” is megtudhat (és plusz képeket is láthat), aki ide kattintva elolvassa a teljes posztot.

Share.

About Author

Leave A Reply