Soha többet nem lesz ilyen

0

Legalábbis ezt bizonygatta a koszovói külügyminiszter egy interjúban, amikor a Koszovóból az Európai Unióba irányuló legutóbbi menekülthullámról kérdezték.

Hashim Thaci reményét fejezte ki, hogy hamarosan, talán még idén eltörlik a Koszovóval szemben fennálló uniós vízumkényszert. Az osztrák hírügynökségnek nyilatkozva a miniszter hangsúlyozta: ez nemcsak azért lenne fontos, hogy a koszovóiak szabadon látogathassák az unióban élő rokonaikat, hanem azért is, mert így megtapasztalhatnák, hogy Európa nem maga a paradicsom.

Hashim Thaci emlékeztetett: jelenleg Koszovó az egyetlen olyan nyugat-balkáni ország, amelynek polgárai nem utazhatnak szabadon az unióba. A koszovói politikus úgy érvelt, hogy az unió jól képzett munkaerőhöz is juthatna, hiszen sok a fiatal és képesített munkavállaló Koszovóban.

A célzott információs kampánynak köszönhetően a koszovói menekültek száma jelentősen visszaesett – mondta a külügyminiszter az MTI szerint. Az országot elhagyni készülőket korábban arról tájékoztatták, hogy az unióban igencsak szerény lehetőségeik vannak a menekülteknek.

Médiaértesülések szerint decemberben és januárban csaknem ötvenezer és hatvanezer között volt azoknak a száma, akik Koszovót elhagyták.

Share.

About Author

Leave A Reply