„Skóciának is mennie kell”

0

A spanyolok és a franciák is (a katalánok illetve a baszkok miatt érthető módon) sem hajlandóak tárgyalni a skótok uniós maradásáról, ami azt jelenti, hogy szinte biztos: Skócia az Egyesült Királyság részeként annak ellenére kénytelen lesz távozni az Európai Unióból, hogy polgárai a referendumon jórészt a maradás mellett voksoltak.

Spanyolország mellett ugyanis Franciaország is egyértelművé tette szerdán, hogy ellenezné, ha a Brexitet ellenző Skóciával tárgyalások indulnának arról, hogyan maradhatna a az EU tagja Nagy-Britannia kilépése esetén is.

A spanyol kormányfő kijelentette, bizonyos benne, hogy ezt mindenki ellenezné, mert ha „az Egyesült Királyság megy, akkor Skóciának is mennie kell” – írta a BBC.

„Ne hagyják cserben Skóciát!”

Skóciában 62 százalék szavazott a bennmaradásra, és a vezetés már felvetette, hogy két év után ismét népszavazást tartana az ország Nagy-Britanniától való elszakadásáról, hogy független országként maradhasson az EU tagja.

Ezt azonban Mariano Rajoy spanyol kormányfő rögtön kifogásolta, ezzel valójában Katalóniának üzenve: a Spanyolországtól elszakadni vágyó terület nem számíthat EU-tagságra függetlensége esetén.

Szerdán a francia elnök, Francois Hollande nyilatkozott úgy, hogy nem lehet szó Skóciával előzetes tárgyalás. Márpedig ilyen csak az EU-tagok teljes egyetértésével folyhatna.

A skót miniszterelnök közölte, nem lepte meg Mariano Rajoy nyilatkozata. Ennek ellenére Nicola Sturgeon igyekszik minél hallhatóbbá tenni a hangját Brüsszelben.

Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz mellett találkozott az Európai Bizottság elnökével is. Jean-Claude Juncker közölte, „Skócia jogot nyert arra, hogy meghallják Brüsszelben”, erre ő készen áll. Ugyanakkor Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nem tartotta időszerűnek, hogy találkozzon a skót miniszterelnökkel.

Share.

About Author

Leave A Reply