Skócia lehetne az „új Nagy-Britannia”

0

Skócia örökölhetné Nagy-Britannia tagságát az Európai Unióban, ha a brit kilépés időpontjáig függetlenné válna – mondta John Curtice, a patinás skóciai Strathclyde egyetem politológia-professzora.

A szakember véleményére már csak azért is érdemes adni, mert ő az egyik legtekintélyesebb brit politikatudományi szakértő. A brit közvélemény-kutató intézetek országos szövetségének (BPC) elnöke a The Herald című skóciai hírportálnak nyilatkozva felidézte: a brit külügyminisztérium a skót függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás előtt azzal érvelt, hogy ha Skócia függetlenné válik, akkor külön országként nem maradhatna jogfolytonossági alapon az EU tagja, mivel az unió az Egyesült Királyságot ismeri el tagországként.

John Curtice szerint azonban ha az Egyesült Királyság az EU-tagságról júniusban rendezett népszavazás eredménye alapján kilép az EU-ból, és addig Skócia függetlenné válik, az Európai Unió dönthet úgy is – éppen a brit külügyminisztérium két évvel ezelőtti érvelésének újraértelmezésével -, hogy Skócia léphet jogfolytonos EU-tagként az Egyesült Királyság helyére.

A professzor szerint az Egyesült Királyság távozása jelentős csapás az EU-ra, de az unió szempontjából „a semminél még az is jobb megoldás lenne”, ha megtarthatná a jelenlegi Egyesült Királyság egy részét.

Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást a függetlenségről, de akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt.

A skót függetlenségi törekvések komoly konfliktust vetítenek előre Londonnal. A 2014-ben tartott függetlenségi referendumot a skót kormány az akkori brit kormány beleegyezésével rendezte, közös szándéknyilatkozat és külön törvény alapján, Theresa May jelenlegi brit miniszterelnök azonban egyértelműen kizárta Skócia elszakadásának lehetőségét, többször is kijelentve: az Egyesült Királyság együtt fog kilépni az Európai Unióból, „a Brexitből nincs kimaradási lehetőség”.

Share.

About Author

Leave A Reply