Skócia fizetne, csak maradjanak a bevándorlók

0

A skótoknak annyira fontosak az uniós határátkelők, hogy hajlandók fizetni is helyettük, csak maradjanak. A skót kormányfő szerint „erkölcsileg védhetetlen, gazdaságilag rövidlátó” a brit kormány viselkedése.

Nicola Sturgeon szerint amennyiben a brit kormány térítéshez kötné a külföldi EU-állampolgárok nagy-britanniai tartózkodási jogának garantálását a Brexit után, a skót kormány ezt a költséget kifizetné a skót közszolgáltatási szektorban, például az állami egészségügyben dolgozó uniós munkavállalóknak.

A skót kormányfő a BBC televízióban azt mondta, ezzel a gesztussal is azt szeretnék üzenni az Európai Unió más országaiból náluk letelepedetteknek, hogy szívesen látják őket, és azt szeretnék, ha maradnának.

Nicola Sturgeon a Sunday Herald című vasárnapi skót lapnak írt cikkében „erkölcsileg védhetetlennek, gazdaságilag rövidlátónak” nevezte, hogy a brit kormány nem hajlandó mindenre kiterjedő és egyértelmű garanciát vállalni a külföldi EU-állampolgárok jogainak érvényesítésére a Brexit utáni időszakban.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

A miniszterelnök szerint kormánya „ahol tud, ott cselekedni fog”, erre hozta fel példaként, hogy ha London térítési kötelezettséghez köti az EU-állampolgárok számára a letelepedett státus megadását, a skót kormány a skóciai közszolgáltatási szektorban dolgozó külföldi EU-s munkavállalóknak ezt a költséget megtéríti.

A brit kormány által a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak érvényesítésére kidolgozott, június végén ismertetett javaslatcsomag szerint azok, akik egy később kijelölendő határnapig már öt évet életvitelszerűen eltöltöttek Nagy-Britanniában, „letelepedett” jogi státust kaphatnak.

Ennek alapján a Brexit után is ugyanolyan jogok illetnék meg őket az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.

London eddig nem tett konkrét utalást arra, hogy ezért kell-e majd fizetni és ha igen, mennyit. A Sunday Herald név nélkül idézett brit kormányzati forrásai szerint azonban e státus megadása annyiba kerülne, mint a brit útlevél kiállítási költsége, amely jelenleg 72,50 font (26 ezer forint).

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

(Fotó: pixabay.com/Walkerssk)

Share.

About Author

Leave A Reply