Skandinávok nyúlják le a magyar pszichiátereket

0

Új életet kezdeni külföldön sok esetben nehézkes lehet, éppen ezért sokan támogatással, különféle programok segítségével kerülnek ki az általuk választott helyre.

Egy ilyen projekt során az a bevett módszer, hogy az illetékesnek és partnerének lakhatást, munkahelyet, valamint nyelvtanulást biztosítanak. Az pedig, hogy milyen munkát vállalunk, csak rajtunk múlik, úgyhogy érdemes körbe nézni, utána kutatni a lehetőségeknek. Különösen aktuális téma ez az orvosok és egészségügyi dolgozók körében.

A svédek, dánok és a norvégok pedig kapva kapnak a képzett szakemberekért.

Blanár Levente eleinte szkeptikus volt a hallottakkal kapcsolatban, ezért több helyről tájékozódott a témában, majd a szakvizsgája után Norvégiába utazott, ahol 2010 nyara óta pszichiáterként dolgozik.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Egy másik pszichiáter eleinte rezidensként próbálkozott, elmondása szerint a szakorvos pozíció megnyitotta előtte a kapukat. Azóta is kapja a közvetítői ajánlatokat.

A skandináv országokra jellemző, hogy szakorvosokra vadásznak, a rezidensek előtt ritkábban nyílnak meg a lehetőségek. Fontos megjegyezni azonban, hogy a svéd, dán és norvég egészségügyben időszakos hiányról beszélhetünk: 2014-ben kevés volt a neurológus, 2015-ben pedig már túlkapott terület lett és nem volt hová elhelyezni őket.

„Konstans hiány van radiológusból, patológusból, háziorvosból, geriáterből, reumatológusból. Ők mindig kapnak állást” – nyilatkozta Bartha Lídia, a közvetítői piacon 2006 óta tevékenykedő, évtizedek óta Svédországban élő erdélyi magyar szakember a quibit.hu-nak.

Milyen hatása lehet az orvosok elvándorlásnak?

A Politico szeptemberi cikkében foglalta össze a releváns adatokat, amelyből kiderül, hogy Románia 2009 és 2015 között orvosai felét veszítette el, aminek következtében a lakosság 10 százaléka nem jut orvosi ellátáshoz.

Románia után rendre a legnagyobb küldőországok közé tartozik Németország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, majd hatodikként Magyarország.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

(Fotó: pixabay.com/Free-Photos)

Share.

About Author

Leave A Reply