Skandináv kalandozás

0

A Heni utazgat blog szerzője (szóval Heni) utazgatott ezúttal Skandináviában, azon belül is a svédországi Malmöben.

„Szerencsém volt, az idő kellemes, sütött a nap kb. 7 ágra. A reptérről gyorsan ki lehet jutni, sehol nem ellenőriztek, bőröndre sem kellett várni. Így ahogy kiértem, már gördült is be a reptérbusz, ami leszállított Malmö központjába. Ez egy hozzávetőlegesen 40 perces út volt, viszont annyira a központban tett le, hogy 5 perc sétára volt a hoteltől (én mázlista). 🙂

Gyorsan bejelentkeztem, csekkoltam a szobát, a wifi hagy némi kívánnivalót maga után, felnyaláboltam a kis fényképezőgépemet és útnak indultam. Erre a napra egy fő tervem volt, a Turning Torso meglátogatása a tenger part mellett.

Ez volt az egyetlen olyan nevezetesség, ami kilógott a többi egy kupacban levőtől, így le akartam tudni az első napon. Azért persze nem célirányosan mentem, és út közben is felfedeztem egy csomó dolgot/helyet.

Elég sok helyen vannak kirakva absztrakt szobrok, az egyszerűbb letisztulttól a színes csiricsárékig.

A másik érdekesség, hogy Malmöben szinte mindenkinek van biciklije, és az összes metró/busz/vonatállomás mellett hatalmas bicikliparkolók vannak kiépítve.

Szívesen dolgoznál külföldön? Válogass állásajánlatok között a Határátkelőn!

Csak a hosszú munkanap után találd meg a sajátodat a több száz között. Ha mégsem biciklivel közlekednek az emberek, akkor mindenki egy Volvoban ül. Hiába, a helyi márka ereje… (…)

Építkezések mindenfelé, lakóparkok, játszótér, gördeszka- és koripálya fogadja az embert. Látszik, hogy ez a rész nem a turistáknak épült, mondhatjuk, hogy hétköznapi emberek élik hétköznapi életüket. Viszont ez az út vezet minket a Turning Torsóhoz. Vagyis nem feltétlenül csak ez, de szeretek új utakat felfedezni, és nem csak a “turista” útvonalat bejárni. (…)

A következő napot hosszúra terveztem, az időjárás nem. Reggel mintha dézsából öntötték volna az esőt. Adtam a dolognak max. 1 órát, míg megreggelizek és összeszedem magam. Semmi változás.

Én, aki egyébként rövid látogatások alkalmával nem járok múzeumba, most betértem a Malmöhuss-ba. Ez Malmö egykori várában lett kialakítva, és a tárlat lényege az élővilág és az ember kapcsolata, valamint volt egy akvárium rész is, ahol vízi állatkákat lehetett nézegetni.

Szerencsére mire körbementem, elállt az eső is. A várhoz tartozik egy hatalmas park is, így körbesétáltam, és egyszer csak a városi könyvtárnál találtam magam. Egy régi épület lett összeépítve egy új, modernebbel, és teljesen jól néz ki együtt a kettő. (…)

Felkerestem még a “The Knotted Gun”-t, amit az erőszakmentesség jegyében készített Carl Frederik Reutesward svéd művész 1985-ben, azután, hogy az énekes-zeneszerzőt és béke aktivistát, John Lennont megölték. A fegyver egyébként egy 357-es Magnum revolver túlméretezett másolata. Jelenleg 16 másolata van a világon, köztük New Yorkban, Pekingben és Berlinben.”

A teljes posztot itt találjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply