Sírva röhögős: brit politikusok a Brexitről

0

Időről időre érdekes belefutni, mi mindent mondanak a politikusok és ahhoz képest mennyit változik a helyzet akár egészen rövid időn belül is. Igaz ez a britek uniós kilépésére is, amelynek kapcsán még egy éve is olyan kijelentések hangzottak el vezető brit politikusoktól, melyek ma már a legfinomabb megfogalmazás szerint is megmosolyogtatók. Hetet válogattunk ki ezek közül.

Aligha tévedünk nagyot, ha azt írjuk, a brit lakosság többsége finoman szólva sem elégedett (ki ezért, ki azért) a Brexit-tárgyalások menetével. Olyannyira nem, hogy egyes felmérések szerint a lakosság kétharmada úgy tartja, brit kormány rosszul kezeli a tárgyalásokat.

Két év telt el a népszavazás óta, és fél évvel a kilépés előtt még nagy jóindulattal is csak a megállapodás körvonalai látszanak. Ehhez képest is érdekes visszaidézni (az Independent válogatása alapján) a következő hét politikusi megnyilvánulást.

„A nem megállapodás jobb, mint a rossz megállapodás” (Theresa May)

A brit miniszterelnök mondata már tavaly is (hát hogy is mondjuk…) kissé ostobán hangzott, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Nagy-Britannia exportjának 43 százaléka megy az Európai Unióba, míg az import 54 százalékot tesz ki.

Nem csoda, hogy Dominic Raab Brexit-ügyi államtitkár mindössze annyit tudott ígérni, hogy a megfelelő élelmiszerellátást biztosítják. Ez elég sürgető lenne. Figyelembe véve, hogy az Egyesült Királyság csak a szükséges élelmiszer felét termeli meg.

Az Economist karikatúrája Theresa May brit kormányfőről

„Nagyon könnyű lesz a kereskedelmi megállapodás tárgyalása, hiszen az hozzánk hasonlóan természetesen az Európai Unió érdeke is” (Pauk Nutall)

A kilépés egyik nagy propagátora, a népszavazás óta meglehetősen turbulens időket élő UKIP úgy fogyasztja a pártvezetőket, mint kitikkadt nyaraló a dinnyét. Paul Nutall például alig 8 hónapig állt a párt élén, de ennyi idő is elég volt neki, hogy 2017 januárjában megfogalmazza a fenti mondatot.

„Az uniós kereskedelmi egyezmény egy délutáni kávézás alkalmával tető alá hozható” (Gerard Batten)

Az idén áprilisban a UKIP élére került (mondtuk, hogy nagy volt a mozgás) Gerard Batten még tavaly februárban mutatta be féktelen (és erősen megalapozatlan) optimizmusát. Hát az a kávézás eléggé elnyúlik…

„Az Egyesült Államokkal nagyon egyszerű lesz szabadkereskedelmi egyezményeket kötni a Brexit után” (Douglas Carswell)

A Brexit-párti parlamenti képviselő tavaly áprilisban vélekedett így (mentségére legyen mondva, Donald Trump amerikai elnök is szította kissé a tüzet. „Ha valamit Kaliforniában szabad adni-venni, akkor azt Clactonban is lehessen. Persze van még egy-két ellentmondásos apróság, amit meg kell oldani” – mondta a politikus. Ja.

„Biztosak lehetnek abban, hogy lesz megegyezés” (David Davis)

A kilépési tárgyalásokért felelős brit miniszter is tavaly eresztette el ezt a mondatot, melynek erejét némileg gyengíti, hogy ma már nem ő vezeti a tárcát, miután lemondott.

„Nincs olyan terv, hogy ne legyen megegyezés, azon vagyunk, hogy nagyszerű megállapodást kössünk” (Boris Johnson)

Az (immár csak volt) külügyminiszter már-már trumpi magasságokba emelkedve fogalmazott így tavaly júliusban. Mondjuk ahhoz képest, hogy ez idő tájt az előbb említett David Davis egy rádióműsorban úgy fogalmazott: „tervezzük a különböző eshetőségeket, a tárgyalások összes lehetséges kimenetelét”, azt is beleértve hogy nem lesz megállapodás, kicsit naivnak tűnhet.

„Az a szabadkereskedelmi megállapodás, amit az Európai Unióval kell megkötnünk, a világtörténelem legegyszerűbb megállapodása lesz” (Liam Fox)

A végére hagytuk a legjobbat, különösen hogy ezt a már kimondása pillanatában is bődületes blődséget nem más, mint Liam Fox nemzetközi kereskedelmi államtitkár nyilatkozta a BBC Radio 4-nak tavaly júliusban.

A Buckingham Palota titkai

(Fotó: facebook.com/borisjohnson)

Share.

About Author

Leave A Reply