Siralmas magyar adatok – te mennyit költesz ruhára?

0

Az Európai Unió lakossága 2016-ban összesen majdnem 400 milliárd eurót költött ruházkodásra. Magyarország több szempontból is a sor végén kullog.

Az Európai Uniós statisztikai hivatalának adatai szerint az uniós háztartások 2016-ban 395,4 milliárd eurót költöttek el a különböző ruhákra és cipőkre. Mindez azt jelenti, hogy az uniós GDP 2,7 százalékát költöttünk erre, ez fejenként 800 euró, azaz kb. évi 247 520, átlagosan havi 20 ezer forint.

Nem kell statisztikusnak vagy gazdasági elemzőnek lenni, hogy rájöjjünk, aligha Magyarország áll a lista élén. A fejenkénti költésekben például az utolsó előttiek vagyunk (Bulgária van mögöttünk évi 100 euróval, Romániáról nincs adat) évi 200 euróval, ami alig több, mint 60 ezer forint. (Mielőtt azt mondanánk, hogy persze, Nyugat-Európa felhúzza az átlagot, a régióban is 300 euró körül van a költés.)

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Az első helyen Luxemburg áll, ők 8,5-szer többet költenek, mint a magyarok. Nyilván az élmezőnyben a gazdag országok találhatók (Ausztria és az Egyesült Királyság áll a 2.-3. helyen), talán a 4. olaszok a kivételek, de hát ők imádják a divatot. Ők 1100 eurót költenek fejenként és évente – jegyezte meg a napi.hu.

Az is érdekes, hogy a háztartások a kiadásaik hány százalékát költik ruházkodásra, Magyarország itt is a lista vége felé helyezkedik el, bőven az uniós átlag alatt.

Érdekesség, hogy bár Luxemburg kirívóan sokat költ ruházkodásra, ez ebben a statisztikában a magas bérek miatt ez nem jelenik meg, alig az uniós átlag költenek erre a célra.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

(Fotó: pixabay.com/Photo-Mix)

Share.

About Author

Leave A Reply