Sikertörténet: kozmetikusként Svédországban

0

Júlia és párja hat éve költöztek Dániába, ahonnan négy év után tovább költöztek egy svéd faluba. Egy igazi nagy kaland (és nem mellesleg: sikertörténet) sztorija.

Júliáék ugyanazért lettek határátkelők, mint oly sokan mások: anyagi okokból. Koppenhága volt az első célpont, ahol szakmájában, kozmetikusként talált munkát egy gyönyörű szalonban.

Amikor kisfiával várandós volt, innen ment szülési szabadságra is, kapta a dán juttatásokat – az is előfordult, hogy a gyes több volt, mint a havi fizetése.

Négy dániai év után költöztek el alig 22 négyzetmétere lakásukból egy 100 kilométerre lévő svéd faluba. Veberöd egy erdő szélén fekszik, Malmötől 30 kilométerre.

Júlia vállalkozásba kezdett, helyzetét nehezítette, hogy csak angolul tudott, amivel Koppenhágában jól boldogult, de egy svéd faluban azért már más a helyzet.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

„Vettem egy nagy levegőt, eladtam a szüleimtől kapott káposztásmegyeri garzonomat, és a pénzt beleforgattam egy saját kozmetika kialakításába. Kezdetben egy fodrászszalonban béreltem helyiséget, így az alap vendégköröm tényleg nagyon gyorsan kialakult” – mesélte a Női váltónak.

„Már az első hónapban sem volt veszteséges az üzlet, és alig egy évvel később már ki tudtam bérelni egy nagyobb önálló üzletet, mert addigra ki tudtam termelni a kettő ára közötti különbséget is” – tette hozzá.

A 4000 fős faluban már volt két kozmetikus, akik nem lelkesedtek a hirtelen jött konkurenciáért, nem csoda, hogy a helyi egészségügyi hatóság elég gyorsan megjelent nála, de az ellenőrök csak kedvesen figyelmeztették pár apróbb hiányosságra.

„Ez egy jóléti társadalom, magas fizetésekkel, ahol nem tétel egy kozmetikai kezelés árát kifizetni. Bár az igaz, hogy annak ellenére, hogy az időjárási viszontagságok mennyire igénybe veszik a bőrt, itt a személyi higiénének nem annyira elemi része a kozmetikushoz járás, mint Magyarországon. Szóval ezt is küldetésemnek tekintem, hogy a bőr egészségére felhívjam a figyelmet” – mesélte Júlia.

Akit az elmúlt két évben kezdett befogadni a közösség, így aztán nem is gondolkodnak az esetleges Magyarországra költözésen.

(Fotó: pixabay.com/christianebrand)

Share.

About Author

Leave A Reply