Senkinek nem kell távoznia a Brexit után

0

Legalábbis a jelenleg törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok közül. A tervekben azért bőven akad még kérdőjel, de legalább elkezdődött valami.

Theresa May brit kormányfő kijelentette, hogy azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a később meghatározandó határnapig legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek, „letelepedett” státust kapnak, és ugyanolyan jogosultságok illetik majd meg őket az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.

„Azok, akik a kijelölendő határnap előtt érkeznek, de a brit EU-tagság megszűnéséig nem töltenek el öt évet Nagy-Britanniában, szintén maradhatnak, amíg az ötéves tartózkodási időszakot ki nem töltötték, és ezután folyamodhatnak a letelepedett státusért a brit hatóságokhoz” – mondta.

Ha 2-3 évre még belevágnál az angliai kalandba, keress hozzá állást a Határátkelőn!

Arról, hogy a letelepedési szabályok mikor lesznek érvényesek az újonnan érkezőkre, majd később határozzák meg. A brit kormány új szabályozási tervezete kimondja, hogy azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a majdan kijelölendő határnap után érkeznek tartós letelepedés céljából Nagy-Britanniába, szintén maradhatnak legalább átmeneti ideig, és személyes körülményeiktől függően később ők is jogosulttá válhatnak az állandó letelepedésre, de az e csoportba tartozók már nem számíthatnak arra, hogy garantáltan megkapják a letelepült státust.

Továbbá kiderül, hogy azok a családtagok, akik a brit EU-tagág megszűnése előtt csatlakoznak letelepedett státusra jogosult EU-állampolgár hozzátartozójukhoz, öt év után szintén folyamodhatnak letelepedett státusért.

A brit EU-tagság megszűnése után a letelepedett külföldi EU-állampolgárok ugyanolyan feltételekkel hozhatják Nagy-Britanniába külföldi hozzátartozóikat, mint a brit állampolgárok.

Nagy-Britanniában becslések szerint 3,2 millió külföldi EU-állampolgár, a külföldi uniós országokban 1,2 millió brit állampolgár él.

A témáról csütörtökön a blogon részletesebben is szó lesz.

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainPictures)

Share.

About Author

Leave A Reply