A sajtot sem kíméli a kivándorlás

4

Az egyik neves magyar sajtfarmot is súlyosan érinti a kivándorlás, mert a kiképzett emberek folyamatosan elhagyják a céget, hogy az ott megkereshető pénzek többszöröséért hasznosítsák tudásukat külföldön.

A történet különlegessége, hogy a sajtkészítő vállalkozás tulajdonosa a neves közgazdász Róna Péter, aki a Telegraph című brit lapnak mesélt a nehézségekről.

A vállalkozó a kifejezetten hátrányos helyzetű térségben található Kisasszondon gyakorlatilag a semmiből építette fel vállalkozását, ami annyira sikeres lett, hogy számos nemzetközi díjat is nyert.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Az Oxfordi Egyetemen oktató közgazdász üzeme eddig 12 család számára biztosított megélhetést, ám a munkavállalói folyamatosan elhagyják az országot, és bár eddig mindig sikerült pótolni a távozókat, a körforgás (munkaerő megtalálása, kiképzése, majd kényszerű pótlása) egyelőre megállíthatatlannak tűnik.

Nem csoda, hogy Róna Péter (mint a Magyar Nemzetnek elmondta) nincs túl jó véleménnyel a munkaerő uniós szabad mozgásáról, aminek elsődleges következménye a képzett munkaerő külföldre vándorlása.

Ami persze érthető, hiszen a magyarországi fizetésük háromszorosát-négyszeresét kereshetik meg Németországban vagy az Egyesült Királyságban ugyanazért a munkáért.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainPictures)

Share.

About Author

4 hozzászólás

Leave A Reply