„Sajnálom, hogy a magyaroknak nincs kedvük mosolyogni”

2

Hollandia egyre népszerűbb a magyar határátkelők körében, ami nem is csoda, hiszen sokan beszélnek angolul (a kezdeti időszakban el is lehet boldogulni vele), az emberek mosolygósak, és bár az időjárás nem feltétlenül ideális, felettébb élhető országról van szó.

Dóra például egy Eindhoven melletti kis településen, Tempeliersdalban él magyar párjával együtt. Bács-Kiskun megyéből érkezett Hollandiába. Édesapja elvesztése után szeretett volna új életet kezdeni, egy olyan országban, ahol boldogok az emberek. Eindhovenben és a környező településeken egyébként több száz magyar fiatal él.

„Olyan volt Hollandia, mint egy mesevilág, mert a házak olyan picinek tűnnek. Kisebbek is, mint Magyarországon” – mesélte Dóra a HírTV műsorának.

Két vállalkozása van, egyfelől ötvösnek tanul és mellette egy takarítócéget is működtet. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a vállalkozásai megteremtik az anyagi függetlenséget. Amiben segít a holland állam is, mely támogatja a fiatal vállalkozókat.

Ahol a boldogság nem csak illúzió

Dóra azt mondja, sajnálja, hogy az embereknek Magyarországon már nincs kedvük mosolyogni. Hollandiában a boldogság nem csupán illúzió.

„Ha én itt kimegyek az utcára, akkor mindenki szembemosolyog. Ha otthon kimegyek az utcára, akkor az egyre kevésbé van így. Ha itt segítségre van szükségem, akkor igaz, nem az anyanyelvemen kérem, de nagyon sok segítséget kaptam már eddig is”

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

A biztonság fontos, persze azt ő is elismeri, könnyebb úgy mosolyogni, ha tudod, hogy hónap végén is marad pénzed, el tudsz menni nyaralni, vagy meg tudod venni a kinézett autót.

„Mindenkinek egy kicsit el kellene hagynia a hazáját”

„Rajtam nagyon sokat változtatott, amikor kikerültem külföldre. Szerintem mindenkinek egy kicsit el kellene hagynia a hazáját, hogy lásson más kultúrákat, hogy miként lehet dolgokhoz hozzáállni, mi fontos probléma és mi nem az” – vélekedett.

A hollandiai magyarok Dóra szerint összetartanak, fontos, hogy a hazától messze is ápolják a magyar identitástudatot. Gyakran szerveznek magyar összejöveteleket és támogatják egymást. „Én minden olyan dolgot támogatok, ahol az összetartozásunkat tudjuk erősíteni” – mesélte.

És hogy mit jelent a magyarság? Dóra azt mondta, neki sokat, mert bár Hollandiában él és nagyon szereti, magyar maradt. „Azért van kertem is, mert én egy mezőgazdasági magyar családból származom” – tette hozzá.

„Nagyon szeretek mindent Magyarországban, amire büszkék lehetünk, és ezt a szívemben őrzöm. Próbálok úgy élni külföldön, hogy a jóhírünket megőrizzem” – fogalmazott, és ezt nem az otthonosság érzete, hanem a hagyományok megőrzése miatt tartja fontosnak.

Mi hiányzik Magyarországról?

Arra a kérdésre, hogy mi hiányzik Magyarországról, nem is tudott hirtelen választ adni. Az ételek annyira nem, mert amikor hiányérzete van, akkor elkészíti az adott ételt.

„Nem tudok olyat mondani, aki ragaszkodna a magyarországi ottlétéhez, és nagyon sok ismerősöm elhagyta már az országot. Barátaim élnek Angliában, Svájcban, Németországban, Hollandiában, Belgiumban – mindenfelé” – válaszolta arra a kérdésre, hogy mit tapasztal a barátai körében.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Dóra Nagy on

    Koszonom a posztot 🙂 üdv Dóra nem Nóra, bár a lényegen nem változtat 🙂

Leave A Reply