Rossz ötlet korán megismertetni az alkohollal a tiniket

0

Kutatók megcáfolták azt a közkeletű vélekedést, hogy jobb minél korábban megismertetni a gyermekkel az alkoholt, mert így elveszíti az újdonság varázsát, és később sem szokik rá. A valóság ezzel szemben pont az ellenkezője: azok, akik már gyerekkorukban ittak alkoholt, nagyobb eséllyel fognak vedelni felnőttként is.

Kampány indult, hogy felhívja a szülők figyelmét arra: lehetőleg minél később engedjék meg, hogy gyermekük megkóstolja az első pohár alkoholt.

Orvosok állítják: 15 éves kor alatt egyik gyermeknek sem lenne szabad innia, de hivatalosan kiadott irányelvek szerint az a legegészségesebb, ha egészen 18 éves korig nem fogyasztanak alkoholt.

A Balance nevű alkoholtudatossági csoport felméréséből kiderült, hogy a szülők mégis más utat választanak: 43 százalékuk szerint már akkor meg kell ismertetni a gyerekkel az italt, hogy betöltötte volna a 15-öt.

„Az orvosi tanács világos: ha 18 éves kor alatt nem iszik, az a legbiztonságosabb és legjobb megoldás, de semmiképp sem 15 éves kor alatt. Az alkohol hatással van az agy fejlődésére, és kapcsolatba hozható a mentális betegségekkel” – mondta Colin Shevills, a szervezet igazgatója.

A felmérés szerint húszból csak egy szülő tartja magát a hivatalos irányelvekhez.

„A szülők azt hiszik, jót tesznek azzal, ha gyereküknek minél előbb megengedik, hogy igyon. Azonban ha otthon ihat a gyerek, nagyobb eséllyel fog máshol is alkoholt fogyasztani.”

Egyes szülők számoltak be arról a mítoszról, hogy a gyerek annál kevésbé lesz kíváncsi, minél előbb engedik neki, hogy igyon, azonban ez pont ellenkező hatást vált ki. Az ilyen gyerekek lesznek felnőve nagyobb eséllyel rohamivók, vagyis akik két órán belül öt vagy több italt fogyasztanak el.

Az igazgató szerint a szülők nem az orvosi ajánlásokra, hanem saját tapasztalataikra támaszkodnak.

Öt dolgon változtass, ha jobban akarsz aludni

(Fotó: pixabay.com/bridgesward)

Share.

About Author

Leave A Reply