Roskadozó Tokió

0

A japán fővárosról sokkal inkább a brutálisan magas telekárak jutnak elsőként az eszünkbe, és nem a roskadozott, elhagyott házak. Pedig utóbbiakból is rengeteg akad, aminek kifejezetten érdekes a magyarázata a Tokyo Reloaded szerint.

„Furcsa kontraszt: néha teljesen jókarban levő épületeket tolnak le egy hétvége lefogása alatt, máskor pedig príma telkeken évekig, évtizedekig? állnak roskadozó, elhagyatott házak.

A megoldást ott kell keresni, hogy Japánban a magántulajdon talán még nagyobb szentség, mint bárhol a világon: ha egy telek vagy ház valakié, akkor azt akkor sem veheti el senki, az állam se! ha már meghaltak a tulajdonosok és az örökösök nem jelentkeznek érte.

Állítólag nyolcmillió (igen, millió, nem ezer!) lakatlan ingatlan van az országban és ez már egész komoly problémává nőtte ki magát.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Néhány éve emiatt hoztak egy törvényt, mely szerint ha az elhagyatott házakra kivetett kifizetetlen adó (Japánban elég komoly telek- és házadó van) meghalad egy mértéket, akkor a helyi önkormányzatnak jogában áll lebontani és tulajdonba venni az ingatlant.

Ez ugyan egyszerűen hangzik, de ott a bökkenő, hogy a törvény előírja, hogy a tulajdonosokat azért erről előzőleg értesíteni kell.

A japánok törvénytisztelő és akkurátus emberek, és megpróbálják kiértesíteni a tulajdonosokat, csak hát ugye azok ismeretlenek… Ilyenkor pedig marad a kéztördelés és semmit-nem-csinálás, ebből még baj nem lett bürokratáéknál.

De nem baj, legalább addig is gyönyörködhetünk az enyészet szépségében és ahogyan a természet lassan visszahódítja, ami az övé! Nézzük meg hát mikre bukkantunk ebben a témakörben az elmúlt időben Setagaya kerületben…”

Ha érdekel, akkor katt ide!

Terhesoktatás japán módra

Share.

About Author

Leave A Reply