A románok már a spájzban vannak

0

Románia tíz éve lépett be az EU-ba, ez alatt az idő alatt lényegében tartani tudta helyét az európai nemzetek sorrendjében. Viszont akad olyan terület, ahol már majdnem utolérték Magyarországot.

Miközben a románok azon kesereghetnek, hogy továbbra is csak a bolgároknál megy jobban a soruk, azért 2007 óta majdnem duplájára, nettó 1042 lejről 2046 lejre (143 ezer forint) nőtt az átlagbér.

A Maszol számvetése szerint a bővülés tempója kiemelkedő, hiszen ez alatt az idő alatt például Magyarországon is csak 44 százalékkal lett magasabb az átlagbér. Az euróban számított hazai átlagkereset 312 euró volt 2006-ban, jelenleg pedig 459 euró, ami 47 százalékos különbség.

Ugyanakkor Románia még mindig az uniós fizetési rangsor végén kullog: az ott élőknél csak a bolgárok keresnek kevesebbet. A minimálbér az átlagfizetésnél is nagyobb arányban nőtt, tíz évvel korábban bruttó 390 lej volt, jelenleg pedig 1250 lej (87 ezer forint).

A GDP 63 százalékkal, 98 milliárd euróról 160 milliárd euróra nőtt – 2006 végén a magyar GDP még nagyobb volt, mint a román, időközben azonban megfordult a sorrend, miközben Románia lakossága nagyjából duplája Magyarországénak.

A román egy főre eső GDP vásárlóerő-paritáson az uniós átlag 57 százaléka (tíz éve 41 százalék volt), míg például Portugáliában a 77, Magyarországon 68 százalék ez az arány – írta a napi.hu.

(Fotó: flickr.com/Jeff Belmonte)

Share.

About Author

Leave A Reply