A románok is lekörözhetnek az euróval

0

A román külügyminiszter szerint Románia 2022-ben csatlakozhat az euróövezethez. A feltétel a legszegényebb polgárok jövedelmének emelkedése lesz.

Teodor Melescanu szerint Románia már akár már holnap csatlakozhatna az euróövezethez. A román külügyminiszter hozzátette, hogy ez kedvezőtlen következményekkel járna a legszegényebbek, a nyugdíjasok jövedelmeire.

A miniszter elmondta, hogy Románia gazdasága idén várhatóan 5,5-5,6 százalékkal növekszik – számolt be a Portfolio.

Az idei második negyedévben a román gazdaság teljesítménye 5,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, negyedéves összevetésben a hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal bővült, az első fél évben pedig 5,8 százalékos növekedést mértek éves szinten.

Külföldre húz a zsebed? Keress állást a Határátkelőn közel 1000 ajánlat közül!

Románia mindazonáltal továbbra is az unió egyik legszegényebb országa: vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) az uniós átlag 59 százalékára rúgott tavaly, amivel az utolsó előtti helyre került, holtversenyben Horvátországgal.

Az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) alapján Bulgária és Horvátország mögött a harmadik legrosszabb eredményt érte el az uniós átlag 63 százalékával, csakúgy mint Magyarország.

Share.

About Author

Leave A Reply