Robbanásszerűen nő a munkaerőhiány

1

Tavaly év végéhez képest is brutálisan megugrott a munkaerőhiány Magyarországon, olyannyira, hogy ma már a munkaadók vadásszák a munkavállalókat. Akiknek egy jelentős része persze külföldön dolgozik.

Már nem csak a munkaerő megtalálása, hanem a megtartása is komoly kihívás a cégeknek Magyarországon – mondta a Magyar Hírlapnak a Prohumán munkaerő-kölcsönző vezetője.

Juhász Csongor szerint „robbanásszerű a munkaerőhiány növekedése, tavaly év végéhez képest tizennégy százalékos a növekedés, az egy évvel ezelőtti hasonló időszakkal összehasonlítva pedig huszonhat százalékos ugrást jelent, mintegy harmadával emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma”.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Az évente mintegy tízezer munkavállalót kölcsönző vállalat vezetői azt tapasztalják, hogy „ha a saját nyelvükön szólítják meg a dolgozókat, ha minőségi közlekedési szolgáltatást vagy szállást biztosítunk a részükre, sokan hajlandóak tartósan is munkát vállalni.

Nemcsak a munkaerő megtalálása, hanem megtartása is komoly munkát jelent, mert a cégek „a szűkös kínálat miatt igyekeznek egymástól is elcsábítani a dolgozókat” – mondta Juhász Csongor.

Szerinte egyébként fizikai munkakörben a szakmunkásokra van a legnagyobb szükség. “Ha valaki ma hegesztő, lakatos, gépi forgácsoló, villanyszerelő, elektro- vagy egyéb technikus, műszerész, targoncás, szerszámkészítő, sofőr területekre helyezkedne el, szinte biztosan talál nagyon rövid idő alatt munkát” – fogalmazott a Prohumán vezetője.

Szellemi területen továbbra is az információtechnológiai szektor, valamint a rövid időn belül, akár pályamódosítással is elérhető munkakörökre keresik a legnagyobb számban a szakembereket a vállalatok. Ezek egy része ma már viszonylag rövid idő alatt megszerezhető átképzési programok után is elérhető például: programozó, fejlesztő vagy technikus.

Villanyszerelő fizetés külföldön és Magyarországon

(Fotó: pixabay.com/jarmoluk)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Talán mondjuk a bért sem volna hátrány emelni és akkor találnának embert.Persze az már büdös, meg fájdalmas az átlag rohadék magyar cégeknek.Pénzt kell adni az embereknek, nem kafeteriát; ha van rendes fizetése, akkor ki tudja belőle fizetni a kávét is, meg a vonatjegyet is, bökje meg.
    Ameddig nem emelnek látványosan, addig ez marad.

Leave A Reply