Ritka régi képek az amazóniai esőerdőkről

0

Az elmúlt hónapokban rengeteget lehetett látni a lángoló amazóniai esőerdőket, ezért is lehetnek különösen érdekesek azok a fényképek, melyek jó 150 évvel ezelőtt készültek és megmutatják, miként is nézett ki akkor ez a terület.

A fényképeket 1867-ben és 1868-ban készítette egy nem túl ismert német fotográfus, Albert Frisch. A mintegy 100 fotót egyébként most árverezi el New Yorkban a Sotheby’s (részben ezért is kerültek nyilvánosságra).

Az akkor értelemszerűen gyalog és hajón csónakon közlekedő Albert Frisch mintegy 1600 kilométert tett meg öt hónap alatt az esőerdőben. Noha ekkoriban a fényképezés már meglehetősen népszerű volt a brazil nagyvárosokban, ennyire kies vidékeken korábban nem nagyon jártak fotósok, olyannyira, hogy ezt tartják az első sikeres fotós expedíciónak.

Noha Albert Frisch később el akarta adni a képeket, eredetileg azzal bízták meg, hogy örökítse meg a régió flóráját és faunáját, ezért található ilyen sok tematikus kép a gyűjteményben, melyben láthatók fotók az Amazonas környékén élő bennszülött törzsekről is.

„Egyrészt antropológiai szempontból fontos, másrészt egyszerűen gyönyörű, hihetetlen képek. A kompozíció iránti figyelem, a szögek, a szépség megragadása teszi igazán rendkívülivé. Nagyon figyelt a perspektívára, a természeti környezetre is” – méltatta a CNN-nek a fotóst a Sotheby’s fotórészlegének vezetője, Emily Bierman.

Külön érdekesség, hogy a fényképek mintha a jövőt is előrevetítették volna, hiszen láthatóvá teszik a gyarmatosítók épületeit és a szervezett fairtás első mozzanatait.

Ahol egy kétéves gyereknek nincs neve

Share.

About Author

Leave A Reply