„Rettegtem a jövőtől”

0

A határátkelés nem kelet-európai sajátosság, Európa nyugati felén is elég komoly mozgás van, ráadásul néha az érvek is nagyon hasonlóak, mint a magyarok esetében. Például az ír Aoife O’Toole esetében, aki a kilátástalannak tetsző jövő elől költözött a skóciai Edinburghba.

„Amikor tavaly szeptemberben felléptem a Maynooth Egyetem színpadára, hogy átvegyem a diplomám, nem a jövő iránt érzett izgalom, hanem a félelem miatt rándult görcsbe a gyomrom.

Négy év kemény munka, és mire számíthattam? Volt egy művészeti diplomám, egy méretes diákhitelem, és gyakorlatilag nulla kilátásom arra, hogy normális munkahelyem lesz.

Mivel kizárt volt, hogy meg tudjuk fizetni a dublini albérleti árakat, a barátommal, Dannel kénytelenek voltunk a Celbridge-ben élő szüleihez költözni.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Az élet messze nem olyan volt, amilyennek elképzeltem. Én részidős egyetemi könyvtári asszisztensként dolgoztam, Dan pincérkedett. Számtalan állásra jelentkeztem Dublinban és pontosan ugyanannyi visszautasítást kaptam.

Le voltunk égve, valamin változtatni kellett.

Négy hónappal később, miután minden egyes pennyt összekuporgattunk, amit csak tudtunk, átkeltünk az Ír-tengeren Edinburghba. Az életünk nagyságrendekkel megváltozott és a jó irányba.

Most saját lakásunk van 20 perc sétára a városközponttól, a töredékét fizetjük lakbérként, mint a Dublinban élő barátaink. Ráadásul sikerült nagyszerű barátokat is szereznünk.

Olyan munkát találtam, amit nem csak szeretek, de elég jól is fizet, egy divattervező cégnél vagyok asszisztens, Dan pedig szeptemberben kezdte meg az itteni egyetemet.”

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

(Fotó: pixabay.com/Walkerssk)

Share.

About Author

Leave A Reply