Rengetegen mennének külföldre, de vannak kérdőjelek

0

A parlamenti választás óta jelentősen megnőtt a külföldi munkavállalás iránt érdeklődők száma, ám a szakember szerint az nagy kérdés, hogy ez megmarad-e ezen a szinten, vagy sokan tényleg belevágnak a határátkelésbe.

Az érdeklődés megugrása nem kérdés, az már inkább az, hogy hányan lépnek túl ezen a fázison és indulnak neki ténylegesen a külföldi életnek. Az biztos, hogy a tapasztalat azt mutatja, általában véve nincs a mindenkori választás eredményéhez köthető ciklikusság a kivándorlásban.

Mindez egy friss jelenség, a korábbi választások után eddig nem tapasztalt tendencia – erősítette meg a Portfolio kérdésére az EuWork vezetője. Tanay Marcell szerint az első napok tapasztalatai náluk is élénk érdeklődést mutatnak.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Annyi látszik tehát, hogy a hosszú távú trendhez képest valóban többen lehetnek, akik külföldi munkavállalásban gondolkodnak, és konkrét lépéseket is tettek ebbe az irányba.

Érdekes, hogy a KSH munkaerő felmérése adatai alapján az elmúlt hónapokban csökkent a rövid ideje külföldön munkát vállalók száma: a tavaly december és idén február közötti három hónapban 94 ezren voltak, egy évvel korábban még 114 ezres számot láthattunk.

A csökkenés mögött állhat, hogy a külföldön dolgozók egy része hazaköltözött az emelkedő bérek miatt, miként az is könnyen előfordulhat, hogy a jó ideje külföldön dolgozók (és ingázók) végül a külföldi letelepedés mellett döntöttek, így már nem szerepelnek a statisztikában.

Egy Fidesz-szavazó levele a határátkelőknek

Share.

About Author

Leave A Reply