Rengeteg tanár kell Nagy-Britanniába

0

Öt éve nem volt olyan kevés tanár az Egyesült Királyságban, mint most, aminek elsődleges okai az elvándorlás és az egyre több gyermek. Ennek egyik következménye, hogy az uniós álláshirdetései oldalon is rengeteg pedagógusi állást hirdetnek.

Évek óta nagy gondban vannak az Egyesült Királyság állami oktatási intézményei a tanárhiány miatt, a BBC szerint évek óta nem látott mértékben csökkent a betöltött pozíciók száma.

Tavaly még 451.900 tanár dolgozott az angliai iskolákban (ez a szám tehát nem a teljes Egyesült Királyság, és nem is Nagy-Britannia egészére értendő), kicsit több, mintegy ötezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Chris Keates, a NASUWT szakszervezet főtitkára szerint már a szülőket is egyre jobban aggasztja a kialakult helyzet, amit a folyamatosan emelkedő osztálylétszámokon is érzékelnek.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

A felmérések szerint ráadásul mindeközben nő az iskolás korú gyermekek száma, a középfokú angol intézményekbe egy év alatt 66 ezerrel többen iratkoztak be.

A legnagyobb hiány a szigetországban is az egyetemi végzettségű nyelv- és természettudomány-tanárokból van. Jelenleg a fizikatanárok harmada a szükségesnél alacsonyabb szintű diplomával áll alkalmazásban – írja a BBC nyomán a csalad.hu.

Az EURES uniós állásközvetítő honlapon rengeteg a meghirdetett tanári pozíció. A közösség teljes területéről feltöltött majdnem 29 ezer ajánlat közül 7.400 keres szakembert az Egyesült Királyságba (ennél több tanári pozíciót csak Németországból hirdettek meg, oda összesen 11 ezer embert várnak).

A legutóbb feltöltött hirdetések között van olyan, amelyikben részmunkaidős matematika tanárt keresnek, szeptemberi kezdéssel. A hirdetés szerint ezért napi bruttó 100-165 fontot (átszámítva nagyjából 36-60 ezer forintot) kínálnak.

Sok a természettudomány-pedagógiai ajánlat, de várnak angol nyelvtanárt is, például kínai diákok felzárkóztatásához különórákra, illetve teljes állásban angol nyelv- és irodalomórák megtartásához, de jelentős az igény az idegennyelvi oktatásba bevonható szakemberekre is – derül ki az Európai Bizottság Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portál (EURES) hirdetéseiből.

A svéd iskola színe és fonákja

Share.

About Author

Leave A Reply