„Rengeteg barátot veszítettem az évek során”

0

Tamás az észak-írországi Castledergben él, párjával közel tíz éve költöztek az Egyesült Királyságba. Azóta született két gyermekük, beilleszkedtek, ő azonban mégis visszavágyik Magyarországra.

„Elég nehéz megszokni az itteni klímát, fogalmazzunk inkább úgy, hogy beilleszkedtünk az itteni közösségbe” – mesélte a festő vállalkozóként dolgozó Tamás.

Felesége a gyerekekkel foglalkozik, neki a két gyerek miatt elég nehéz elhelyezkedni, hiszen más az óvodai és az iskolai rendszer, mint Magyarországon, maximum 3-4 órát foglalja le a gyerekeket.

Tamás szerint anyagilag mindenképpen megéri kiköltözni. Ők albérletben élnek, de amit szeretnének, azt meg tudják venni a gyerekeiknek.

„Ha az nézem, hogy mit hagyunk hátra, már nem biztos, hogy megéri. Az összes barát, a családtagok – gyakorlatilag mindenkit hátrahagysz. Rengeteg barátot veszítettem az évek során. Nem tudom, mennyire éri meg” – osztotta meg dilemmáit a HírTV-vel.

Számára ez a határátkelés legnehezebb része. Ha otthon maradnak, akkor mindezt nem tudták volna megteremteni a gyerekeiknek, sőt, valószínűleg gyermekeik sem lennének, mert amikor eljöttek a válság idején, nem nagyon akartak családot.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Mint oly sokan, ők is adósságokkal érkeztek meg Észak-Írországba. De sikerült visszafizetniük a hitelt, így végül nem a bank vitte el a magyarországi házat, hanem kifizették és utána eladták.

„Itt szeretik a magyar munkaerőt, mert tisztában vannak vele, hogy a magyarok tudnak dolgozni. A helyiek elég linkek. Amit mi egy nap alatt csinálunk meg, az nekik 3-4 nap is lehet. Nagyon nagy sok elégedett ügyféllel találkozom vállalkozóként” – mesélt a tapasztalatairól Tamás, aki ugyanakkor nem titkolta, hogy az első időszak kifejezetten nehéz volt.

„Tulajdonképpen rabszolgaként tekintettek ránk, amíg be nem illeszkedtünk” – mondta. Ma már vannak ír barátai, a magyarokkal össze-összejárnak, bár ő is úgy tapasztalta, hogy magyar magyarnak farkasa. Mióta a gyerekek megszülettek, ezek a magyar kapcsolatok is fellazultak.

„Állandóan a hazaköltözésen gondolkozunk, mert jó itt, de a honvágy azért ott van. Vendéglátósként jöttem ide ki, most festő vállalkozó vagyok, de nem mennék vissza a vendéglátásba. Nagyon kemény munka, elég volt” – beszélt a terveiről.

Ő otthon képzeli el a jövőt a gyermekeinek, a párja viszont inkább azt szeretné, ha Észak-Írországban járnának iskolába.

„Nagyon fontos a magyarságom, emiatt sem maradnék szívesen itt. Elgondolkoztam azon, hogy ha itt maradunk, az évek múlásával a gyerekek is inkább írek lesznek, mint magyarok. Azt látom a többi itteni magyar esetében, akiknek nagyobb gyerekeik vannak, hogy az unokák már inkább írek lesznek. Nem biztos, hogy ezt akarom. Talán kicsit önző dolog, de ezt nem szeretném” – fogalmazott Tamás.

(Fotó: Kenneth Allen)

Összeeresztették a brit és a kelet-európai munkásokat: az eredmény brutális lett

Share.

About Author

Leave A Reply