Remény sincs a szakmunkások hazatérésére

2

Arról már mi is többször írtunk, mekkora a szakemberhiány az építőiparban, ez tehát nem újdonság. Az, hogy most már a legnagyobb építési vállalkozói szervezet vezetője szerint sincs jóformán remény sem arra, hogy ez a helyzet a következő 10-15 évben megváltozzon, már sokkal inkább.

Aki Magyarországon élve próbált mostanában építőipari szakmunkást találni, az pontosan tudja, hogy például a kőművesekre hónapokat kell várni, és akkor sem feltétlenül van köszönet a munkájukban, ha végre elkezdik.

A vállalkozók nem találnak munkaerőt, mert nem tudnak versenyezni a külföldi fizetésekkel. Az OKJ-s képzések is pocsékak. Az egésznek az alján pedig ott vannak a megrendelők, akiknek maguknak is szakemberré kell válniuk, ha fel akarják újítani a házukat.

Az építőiparnak szinte minden szegmensén baj van, hiába van rengeteg munka és magasabb fizetés, mindenki a szakképzett emberek hiányát nyögi. Az utóbbi időben fellendült az iparág, ezért most még jobban érezhető a szakemberhiány.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László szerint azért állt elő ez a helyzet, mert 2008 és 2013 között 80 ezer foglalkoztatott nem kellett az iparágnak, annyira nem voltak beruházások.

Ráadásul akkoriban egy szakmunkás csak az átlagbér 70 százalékát kereshette meg nehéz fizikai munkával. Most rengeteg az állami megrendelés, kellene is a munkaerő, de nincs, mert nagyjából 20-25 ezer magyar építőipari szakmunkás külföldön dolgozik.

Koji László szerint őket haza sem lehet csábítani, mert Magyarországon nem tudnak annyit – körülbelül nettó 300 ezer forintot – keresni, mint kint.

„A következő tizenöt évben sem lesz elegendő munkás, mert ahhoz már látnunk kellene, hogy többen jelentkeznek a képzésekre. Ezzel a problémával együtt kell élni” – mondta az Abcúgnak Koji László.

Ha mindez nem lenne elég (de elég), az iskolák sem termelnek elegendő szakmunkást, ráadásul az ÉVOSZ elnöke úgy látja, hogy nagyon rossz az oktatás színvonala, vagy nincsenek felszerelések, vagy elavultak, ami egy komoly probléma egy ilyen erősen gyakorlatorientált szakmánál.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

(Fotó: flickr/Ellen Choi CC-BY)

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Netto 300.000 annyit egy részmunkaidős mosogató keres. Jó lesz az inkább netto 7-800.000 nek is 🙂

Leave A Reply