Rémálom külföldön: mire vigyázzunk?

5

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az ember mindig készüljön fel a lehető legrosszabb forgatókönyvekre is. Persze még így is érhetik meglepetések, de olyan talán mégsem, mint amilyen az Egyesült Arab Emirátusokban élő Pádár Gabriellát érték, aki egyszerűen ott ragadt az országban.

Az 58 éves magyar nő 15 éve él az Egyesült Arab Emirátusokban, legutóbb terapeutaként dolgozott egy spában Abu Dhabiban. A rémálom négy hónapja kezdődött számára, amikor elveszítette munkáját.

A történet megértéséhez tudni kell, hogy amikor a partnere három éve elhagyta, a nő komoly kölcsönt vett fel, hogy fizetni tudja az ingatlana bérleti díját ám gyakorlatilag a teljes fizetése a törlesztőrészletekre ment el.

Mióta elveszítette munkáját, esélye nincs a törlesztésre, ami teljesen felforgatta az életét. Jelenleg 70 ezer dirham (kb. 5,5 millió forint) tartozása van. „Adósságcsapdába kerültem, 50 fillérem sincs” – nyilatkozta a Gulf News oldalnak.

A helyzetet bonyolítja, hogy amíg adósságai vannak, az országot sem hagyhatja el, három hónapja nem fizeti a lakbért, ami tovább 12 ezer dirham (kb. 950 ezer forint) adósságot jelent.

Pádár Gabriella azt mondja, elérni sem nagyon tudják, mert a mobiltelefonját is kikapcsolták, pedig nagy szüksége lenne munkára, hiszen enélkül esélye sincs a túlélésre.

„Nem vagyok az a típus, aki adósságokat hátrahagyva lelép. Ki akarom fizetni azt, amivel tartozom, és újrakezdeni” – nyilatkozta a lapnak.

(Fotó: Anjana Sankar/XPRESS)

Share.

About Author

5 hozzászólás

 1. Fordulo bogyo on

  Zavaros. Meg az sem vilagos, hogy kolcson torlesztoreszleterol vagy berleti dijrol van szo.
  Vagy eddig kolcsonbol berelt valamit????
  Mi a vasza a cimben feltett kerdesre: mire vigyázzunk?

  • A helyes megoldás: kölcsönt vett fel, hogy fizetni tudja a bérlet díjat (“a nő komoly kölcsönt vett fel, hogy fizetni tudja az ingatlana bérleti díját”). Vigyázni pedig arra kell, hogy ne keveredjünk ilyen helyzetbe, magyarul ha nincs szociális háló körülöttünk, mert például teljesen egyedül maradtunk külföldön, akkor ne ugorjunk bele olyan helyzetekbe, melyek könnyen borulhatnak, ha például elveszítjük a munkánkat.

   • FORDULO BOGYO on

    Koszi, nem mertem erre gondolni, ez szamomra annyira bizarr. A berleti dij altalaban havonta fizetendo, a kolcsont is havonta szokas torleszteni, mi lehetett az oka, hogy kolcsonbol (kamattal) fizesse a berleti dijat, nem kozvetlenul?
    Mi lehetett a hatterben?

    • Az Emirátusokban gyakori, hogy előre, egy összegben kérik a bérleti díjat, ami legolcsóbb lakás esetén is több millió forintnak felel meg. Mivel ezt sokan nem tudják vállalni, ezért a bankok adnak kölcsönt a lakásbérleti díj fizetéséhez.Ha valaki elveszíti a munkahelyét, és nincs bevétele hónapokig akkor tartalékok nélkül nagyon gyorsan elszállhat, mivel önmagában a megélhetés sem olcsó.

Leave A Reply